Distribuția pesticidelor în insecte este acum vizibilă, spun cercetătorii

Pesticidele au fost legate de scăderea numărului de albine, ceea ce ridică întrebări cu privire la modul în care ar putea fi înlocuite numeroasele utilizări esențiale ale acestor substanțe chimice în agricultură și pentru controlul bolilor transmise de insecte. Deoarece multe guverne încearcă să restricționeze utilizarea pesticidelor, mai multe informații despre modul în care pesticidele afectează diferitele insecte sunt din ce în ce mai benefice. O mai bună înțelegere a modului în care aceste substanțe chimice interacționează cu insectele ar putea contribui la dezvoltarea de pesticide noi și mai sigure și ar oferi o orientare mai bună în ceea ce privește aplicarea lor.

Acum, o echipă de la Universitatea Osaka a dezvoltat o nouă metodă de urmărire a comportamentului pesticidelor în interiorul organismului insectelor.

După cum explică autorul principal, Seitaro Ohtsu: „Nu au existat rapoarte privind distribuția substanțelor chimice agricole în insecte până în prezent. Cel mai probabil pentru că este foarte dificil să se pregătească secțiuni de țesut ale probelor Drosophilia pentru studii imagistice”.

Cercetătorii de la Universitatea din Osaka au examinat o insectă din familia Drosophila, un tip de muște de fructe care este utilizat pe scară largă pentru testarea pesticidelor. Ei au dezvoltat o tehnică care le-a permis să împartă corpul insectelor în secțiuni subțiri pentru analiză, păstrând în același timp structurile delicate ale specimenului.

Imidaclopridul – un pesticid puternic asociat nicotinei – a fost ales pentru analiză. Aplicarea metodei de preparare a probelor la insectele tratate cu acest produs chimic a permis echipei să urmărească absorbția, descompunerea și distribuția în corpurile insectelor.

Shuichi Shimma, cercetător, a declarat: „Aceasta este o contribuție oportună în timp ce dovezile privind efectele negative ale anumitor pesticide asupra ecosistemelor se acumulează. Sperăm că tehnica noastră va ajuta alți cercetători să obțină noi perspective asupra metabolismului pesticidelor care ar putea ajuta la limitarea efectelor pesticidelor asupra țintelor fără să dăuneze insectelor polenizatoare benefice”.