După o iarna blândă, buruienile au invadat culturile de cereale păioase!

Este momentul erbicidării culturilor!

Toamna anului 2019 a permis înființarea culturilor de cereale păioase în condiții cât de cât optime, în majoritatea zonelor țării grâul intrând în iarnă răsărit și chiar înfrățit. Temperaturile foarte blânde au permis buruienilor să vegeteze și în timpul iernii, în zona de sud aceste temperaturi ridicate făcând ca buruienile să-și facă apariția în număr mare încă din ianuarie. Mulți fermieri au ascultat sfaturile noastre, erbicidând încă din toamnă aceste culturi, iar acum stau liniștiți, așteptând momentul optim să facă o nouă erbiciare, acolo unde este cazul. În schimb, cei care nu au făcut-o au deja emoții, când văd cât de ridicat este gradul de imburuienare și nu pot erbicida acum. Dacă ziua temperaturile sunt generoase, noaptea coboară sub 0°C, ceea ce pentru erbicide nu ar fi bine! În funcție de evoluția vremii este posibil ca în scurt timp să se facă această lucrare.

Sfaturi privind momentul optim de erbicidare

Pentru a avea o eficacitate ridicată în combatere, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment în care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (între stadiul de “rozetă” și 2-3 frunze), cât și cel de toleranță maximă a culturii (între înfrățire și începerea formării primului nod diferențiat). O influență mare asupra eficacității erbicidelor o au temperatură și umiditatea (temperaturi medii de peste 8-10°C și umiditate suficientă).

Care sunt buruienile problemă din culturile de cereale păioase?

Buruienile care domină de regulă culturile de cereale păioase aparțin grupei dicotiledonate (buruieni cu frunză lată), cele mai multe germinând toamna. Nici buruienile monocotiledonate nu trebuie neglijate, mai ales în zonele din vestul țării unde buruieni ca ovăzul sălbatic (Avena fatua), iarba vântului (Apera-spica-venti), pirul târâtor (Agropyron repens), costreiul (Sorghum halepense) pot provoca pagube importante. Aplicarea erbicidelor nu se face numai pentru combaterea buruienilor din cultura în curs, ci și pentru culturile care urmează în rotație. Prin urmare, alegerea corespunzătoare a erbicidelor, dar și a tehnicilor de aplicare și a calității tratamentelor pentru culturile de cereale păioase reprezintă o bună investiție pentru anii următori. O primă etapă în strategia de combatere a buruienilor este erbicidarea în toamnă. În felul acesta sunt combătute și acele buruieni care răsar încă din toamnă și iernează în stadiul de rozetă, iar în primăvară fiind în stadii avansate de creștere, de multe ori nu mai pot fi combătute, așa cum sunt: șopârlița, ventrilica (Veronica sp.), mușețelul (Matricaria sp.), părăluțe (Thlaspi arvense), etc. Dar pentru cei care nu au făcut-o, toată presiunea combaterii buruienilor a rămas în primăvară, unele speciile sunt deja întru-un stadiu foarte avansat de creștere, așa cum sunt șopârlița, ventrilica (Veronica sp.), macul sălbatic (Papaver rhoeas), turița (Galium aparine), etc.

Ce putem face?

În funcție de spectrul de îmburuienare, densitatea acestora și stadiu de dezvoltare există mai multe strategii de combatere în primăvară:

1.Buruieni sensibile la 2,4 D sau sărurile acestuia: muștarul sălbatic (Sinapis arvensis), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), lobodă (Chenopodium album), palamidă (Cirsium arvense), ridichea sălbatică (Raphanum raphanistrum), părăluțe (Thlaspi arvense ), susai moale (Sonchus oleraceus), albăstrița (Centaurea cyanus ), etc. Epoca optimă de aplicare a erbicidelor este de la începutul înfrățirii până la formarea primului internod, iar temperatura să fie >10°C. Puteți aplica erbicide ca: CEREDIN FORTE 464 SL (acid 2,4 D din SDMA 344 g/l + dicamba 120 g/l) 0,8-1,0 l/ha, la grâu, VECTOR (florasulan 6,25 g/l + 2,4 D din etilhexil ester 300 g/l) 0,4-0,6 l/ha, la cereale păioase, DICOPUR M (MCPA din SDMA 750 g/l) 1,0 l/ha- grâu și orz (chiar dacă este un erbicid hormonal se poate aplica până în faza de apariție a ligulei).

2.Buruieni rezistente la 2,4 D sau sărurile acestuia: turița (Gallium aparine), mușețelul mirositor (Matricaria chamomila), mușețelul nemirositor (Matricaria inodora), neghina (Agrostema githago), măzărichea (Vicia sp. ), macul sălbatic (Papaver rhoeas), romanița de câmp ( Anthemis sp.), șopârlița, ventrilica, doritoare (Veronica sp.), spălăcioasă (Senecio vulgaris), rocoina (Stellaria media), etc. Epoca optima de combatere a buruienilor din aceasta categorie este faza de rozeta (5-7 frunze), când buruienile au creșterea activa, erbicidele fiind preluate și translocate în planta mult mai rapid. Erbicidele recomandate sunt în special cele din clasa sulfoniureice, singure sau asociate, așa cum sunt RIVAL 75 GD (clorsulfuron 75%) 0,015-0,020 kg/ha, la grâu, orz, orzoaică și ovăz; RIVAL STAR 75 GD (tribenuron-metil 75%) 0,010-0,015 kg/ha, la orz și orzoiacă de primăvară și 0,015-0,020 kg/ha la grâu și ovăz; PELICAN DELTA 606 WG (metsulfuron-metil 60 g/kg+diflufenican 600 g/kg) 0,100 kg/ha, la grâu și orzoaică de primăvară.

Pe lângă erbicide din clasa sulfonilureice se mai pot utiliza erbicide și din alte clase chimice, cum este STARANE SUPER (fluroxipir 333 g/l) 0,54 l/ha, la grâu, orz, ovăz, secară, triticale. Erbicidul se poate aplica până la faza de burduf, mai ales în condițiile unor reinfestari cu turiță sau volbură, când efectiv nu prea mai poți aplica niciun erbicid, STARANE SUPER putându-se aplica fară restricții de fitotoxicitate la toate culturile de cereale păioase, inclusiv în loturile semincere.

3.Buruieni monocotiledonate: ovăzul sălbatic (Avena fatua), iarba vântului (Apera-spica-venti), pirul tarator (Agropyron repens), mohor (Setaria spp.), meișor (Digitaria spp.), mei (Panicum miliaceum), hirusor (Poa annua), etc. Erbicidele se aplica atât toamna, cât și primăvara, perioada de aplicare depinzând în primul rand de stadiul de dezvoltare al buruienilor, combaterea maxima fiind când buruienile au 2-4 frunze și până la sfârșitul înfrățirii buruienilor. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi efectuate începând cu 5°C. Erbicidele antigramineice recomandate specifice pentru aceste buruieni, și în special pentru cele problemă, așa cum sunt ovăzul sălbatic (Avena fatua) și iarba vântului (Apera-spica-venti) sunt: SENIOR (piroxsulam 7,5%+cloquintocet mexil 7,5%) 0,110 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant (pentru iarba vântului), 0,250 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant (pentru celelalte specii de buruieni), din culturile de grâu; FENOVA SUPER (fenoxaprop-P-etil 69 g/l +cloquintocet mexil 34,5 g/l) 0,9-1,1 l/ga, la grâu.

Deci nu uitați, imediat ce timpul vă permite, nu ezitați să intrați la erbicidat, aplicând erbicidul care se pretează cel mai bine la spectrul de buruieni existent în culturile de cereale păioase.

Dr. Ing. Sorin Ștefan, Director Tehnic ALCEDO