Făinarea trandafirilor împiedică deschiderea bobocilor florali

Atacul se manifestă pe frunze, boboci florali, ramuri tinere şi chiar pe fructe, începând din primăvară până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a trandafirilor. Pe frunze, boala se manifestă sub forma unei pâsle miceliene de culoare albă ce acoperă zone neregulate din suprafaţa limbului. Miceliul ectoparazit capătă aspect pulverulent în momentul fructificării asexuate a ciupercii şi poate cuprinde lăstarii sau mai ales bobocii florali.

Bobocii florali sunt înveliţi parţial sau total într-o pâslă albicioasă care le împiedică deschiderea, florile formate rămân mici cu petale deformate şi acoperite de pete violacee sau brun-închis.

Pe ramurile tinere boala se manifestă prin prezenţa unei pâsle groase dispuse pe o parte sau de jur împrejurul ramurii. Spre toamnă în pâsla de pe ramuri se formează nişte puncte mici, galbene la început apoi brune, care reprezintă cleistoteciile ciupercii.

Patogenul este Sphaerotheca pannosa- o ciupercă la care partea asexuată este reprezentată de fructificaţii asexuate de tip Oidium. Cleistoteciile sunt globuloase, prevăzute cu apendici simpli şi lungi şi conţin o singură ască cu câte 8 ascospori. Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistenţă la suprafaţa ramurilor sau în interiorul mugurilor şi sub formă de cleistotecii.