Fermierii britanici testează roboţii pentru activitatea de recoltare a fructelor şi legumelor!

Fermierii britanici şi-au intensificat eforturile pentru a introduce roboţi pe câmpurile agricole, după ce pandemia de coronavirus şi Brexitul au dus la scăderea numărului de muncitori sezonieri.

În acest context, un nou consorţiu, sprijinit de furnizorii de alimente proaspete, vor testa în cepând cu acest sezon roboţii  în fermele de fructe şi legumele.

Pandemia de coronavirus a crescut nevoia de automatizare în producţia de alimente din cauza întreruperilor înregistrate la abatoare şi ferme. Agricultorii europeni au avut dificultăţi în a îşi asigura forţa de muncă necesară pentru a culege recoltele din acest an, după ce măsurile de carantină au restricţionat aducerea muncitorilor sezonieri  de pe întreg continentul.

În cazul Marii Britanii, problema lipsei de muncitori sezonieri este agravată şi de ieşirea din Uniunea Europeană, care i-a făcut pe muncitori să îşi caute de lucru în alte ţări membre.

„Această situaţie ar putea provoca probleme serioase pentru numeroase sectoare de activitate, precum culesul de fructe şi legume, ceea ce va conduce la reducerea alimentelor disponibile în Marea Britanie, într-un moment în care este mare nevoie de ele”, a declarat Simon Pearson, profesor de tehnologie agricolă la Universitatea din Lincoln.

Deşi producătorii agricoli de fructe şi legume au încercat automatizarea şi în trecut, dezvoltarea de noi tehnologii poate fi un proces de durată şi presupune costuri mai mari pentru fermieri.