Fermierii români sunt încurajați să își extindă suprafețele cultivate cu orz de bere, o cultură profitabilă și foarte solicitată de industria locală a berii

Asociația Berarii României, în parteneriat cu Soufflet Malt România și cu sprijin tehnic acordat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcțiile pentru Agricultură Județene, continuă astăzi, 17 noiembrie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea, în județul Călărași, seria de seminarii pentru fermierii interesați de cultivarea orzoaicei de bere.

În cadrul seminariilor deja organizate în ultimii doi ani la Lovrin în județul Timiș, la Buzău, Târgoviște, Turda, Brăila, Craiova și Drăgănești-Vlașca și a celor vizate în continuare, fermierii primesc informații legate de avantajele realizării acestui tip de cultură, una cu o profitabilitate atractivă, cu particularitățile, tehnologiile și tratamentele necesare, precum și detalii despre piața de desfacere, orzul de bere fiind foarte solicitat de industria de bere.

În ultimii ani, disponibilitatea orzului pentru malțificare de pe piața locală, ca materie primă de bază în producția berii, a fost una redusă, acoperind în prezent doar aproximativ 50% din cantitatea necesară industriei.

“Este lăudabil interesul constant al industriei de bere de a achiziționa într-o proporție cât mai mare ingrediente autohtone în procesul de fabricare al berii. Prin strategiile pe care le aplicăm în Ministerul Agriculturii susținem producătorii locali în extinderea suprafețelor cultivate cu orzoaică, materie primă care, alături de hamei, poate fi procesată în lanţul integrat de producție. De aceea, împreună cu industria berii organizăm o serie de seminarii pentru informarea fermierilor cu privire la avantajele culturii orzului de bere. Sperăm ca aceste mesaje pozitive pentru fermieri atât din partea industriei, cât și din partea ministerului să îi determine pe aceștia să dezvolte aceste culturi”, evidențiază Violeta Mușat, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Importurile de orz pentru bere au crescut semnificativ, atât ca volum, dar mai ales din punct de vedere al costurilor. Întrucât una dintre sursele de import – Ucraina – a devenit aproape imposibil de accesat în contextul războiului, a fost necesară reorientarea către alte țări de proveniență, precum Danemarca și Franța. Deoarece toți producătorii europeni se concentrează pe aceleași surse în această perioadă, costurile au crescut foarte mult și ne așteptăm să crească în continuare”, spune Ionuț Oprea, Director Executiv Soufflet Malt, cel mai mare producător de malț din România.

Totodată, costul cu energia pentru producția malțului a crescut de la aproximativ 46% anul trecut la 63% anul acesta, punând o presiune enormă pe găsirea de soluții tehnice pentru a menține competitivă producția locală de malț în fața importurilor (care reprezintă aprox. 35% din necesarul de materie primă pentru producția de bere din România). 

Avem nevoie de ajutorul autorităților în incurajarea și sprijinirea fermierilor locali pentru a extinde suprafețele cultivate cu orz pentru malțificare. De asemenea, sunt necesare programe pentru susținerea creșterii eficienței energetice și de producere de energie din surse regenerabile de către companiile mari care să fie ușor de accesat și cu proceduri simplificate. Sectorul berii este total fiscalizat, un plătitor de taxe corect și transparent, de aceea considerăm că poate beneficia de sprijin din partea autorităților”, declară Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

Orzul a început să fie cultivat pe suprafețe întinse de pe teritoriul actual al țării noastre încă din sec. III î.en, fiind una din culturile locale de tradiție. Cu toate acestea, din 2014 suprafața cultivată cu orz a scăzut abrupt, de la 516 mii ha, la 267 mii ha în 2015, iar în 2020 a fost de 288 mii ha, în ciuda productivității pe hectar care s-a îmbunătățit continuu, de la o producţie medie de 1,64 t/ha în 1961 la una de 5,09 t/ha în 2018.

Despre Asociația Berarii României

De 19 ani, Asociația Berarii României reprezintă vocea comună a industriei locale de bere. Obiectivele sale sunt să sprijine dezvoltarea unui sector durabil, să promoveze un mediu competițional transparent, să asigure un tratament egal și corect în fața instituțiilor de reglementare și să educe consumatorii de bere cu privire la beneficiile și consumul responsabil de bere. Din 2008, Asociația Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, aderând la organizația Berarii Europei, fondată în 1958 la Bruxelles.

Membrii săi actuali sunt importanți producători de bere din România: BERGENBIER SA, HEINEKEN România SA, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES și MARTENS, alături de microberăriile CLINICA DE BERE și SCORILO. Împreună, cei șapte producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA și  ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI DIN ROMÂNIA.

Industria berii pune un accent deosebit pe managementul sustenabilității, în sensul eficientizării consumului de apă și de energie în producţia de bere sau în reducerea amprentei de CO2. De asemenea, industria berii este sectorul economiei cu cea mai mare pondere de ambalaje reutilizabile puse în circulație voluntar.