Finalul dezbaterilor pe marginea elaborării PNS

Consultările online cu entitățile publice și private implicate în elaborarea Planului Național Strategic (PNS) s-au încheiat, cu ultima rundă de întâlniri, fiind abordate măsurile de investiții și alte intervenții în domeniul agricol, finanțate din Pilonul II PAC, Eco-schemele, finanțate din Pilonul I, intervențiile de mediu și climă, precum și alte angajamente de dezvoltare rurală, în coordonarea ministrului Adrian CHESNOIU.

Prima reuniune a avut ca temă dezbaterea propunerilor care au vizat Contribuțiile financiare la plata primelor de asigurare și cele pentru Fondul național de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole.

“Există posibilitatea ca, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, să construim un Fond național de sprijin pentru perioada 2023-2027. Acest fond se va constitui din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari de plăți directe, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte. Nu va fi un drum ușor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru polițe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”, a declarat ministrul CHESNOIU.

Ministrul agriculturii a precizat că, din discuțiile avute cu firmele de asigurări, reiese că este momentul optim pentru a pune bazele acestui fond care să facă mai ușoară gestionarea riscurilor în agricultură, având în vedere efectele schimbărilor climatice.

La cea de-a doua reuniune au fost analizate intervențiile privind bunăstarea animalelor care se vor regăsi în noul Plan Național Strategic.

Prin toate consultările desfășurate în ultimele 3 săptămâni, m-am asigurat că elaborăm un document care răspunde nevoilor reale ale agriculturii românești pe termen scurt, mediu și lung. Trebuie să ținem cont de încadrarea în Regulament și am căutat soluții viabile pentru stimularea fermierilor. Toate măsurile vin să sprijine producătorul român. Trimitem la Bruxelles un plan național strategic ce va reflecta specificul agriculturii românești”, a adăugat ministrul Adrian CHESNOIU.

La întâlniri au mai participat Daniela REBEGA – director general AMPNDR, Adela ȘTEFAN – director AM PNDR, Cristiana CONSTANTINESCU – director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR), Maria TOMA – director MADR, Mihai NEAGU – director MADR, Andrei BĂLAN – șef serviciu AMPNDR, precum și experți ai APIA, AFIR, ai unor organizații importante din zona dezvoltării rurale și agriculturii.