Franţa a confirmat un focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de raţe!

Un prim caz de gripă aviară a fost detectat în Franţa, într-un magazin de animale de companie din Corsica, a anunţat ministrul agriculturii Julien Denormandie.

Cazul a fost identificat în raionul de animale al unui centru de grădinărit situat în apropiere de Bastia, în urma observării mortalităţii anormale în rândul păsărilor deţinute. În acest context au fost luate măsuri specifice de monitorizare şi limitare a deplasărilor în jurul focarului şi au fost imediat puse în aplicare pentru a preveni orice răspândire. De asemenea, s-au luat măsuri de conservare de către furnizorii şi cumpărătorii care au legătură cu focarul din Corsica”, se arată în comunicatul ministerului francez al agriculturii.

Peste 200 până la 300 de găini din fermă au fost sacrificate. Boala s-a extins deja în alte ţări precum Rusia, Kazahstan, Olanda, Irlanda sau Marea Britanie. În ultimele zile au fost depistate cazuri în Belgia, dar şi Danemarca, unde au fost sacrificate peste 25.000 de păsări de curte.

„Există posibilitatea ca alte noi cazuri să fie detectate în Franţa, acest virus fiind propagat prin intermediul păsărilor migratoare. Cu toate acestea, consumul de carne, foie gras şi ouă şi, în general, al oricărui produs alimentar, nu prezintă niciun risc pentru oameni”, se specifică mai asigurat ministerul agriculturii din Franţa.