Fungicide iscusite pentru combaterea bolilor la rapița!

Chiar dacă anul acesta suprafața cultivată cu rapiță este mult redusă, comparativ cu anii trecuți, datorită secetei din toamnă, asta nu înseamnă că dăm mai puțină importanță lucrărilor de îngrijire, în cazul de față combatera bolilor.

Și ca în fiecare an combaterea bolilor și dăunătorilor tine foarte multe de ferestrele de aplicare. Ploile căzute în luna martie au reușit să mai reducă din deficitul de apă din sol, ajungând la valori apropiate de normal în majoritatea zonelor țării, dar și o presiune ridicată pentru bolile specifice rapiței. Dintre bolile de primăvară, cea mai păgubitoare și cu o răspândire rapidă este putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), cauza reprezentând-o rotația foarte scurtă în care intră această cultură.

Boala este caracterizată prin porțiuni de culoare deschisă, cu un ton predominant alb, poziționate pe partea inferioară a tulpinii. Odată cu acutizarea simptomelor, petele se închid la culoare iar textura tulpinilor se sfășie.

Ca și măsuri de prevenție împotriva putregaiul alb la culturile de rapiță, specialiștii ALCEDO recomandă utilizarea fungicidelor iscusite: SALVATOR MAX, în doză de 1 – 1 l/ha sau FORTUNA MAX, în doză de 0,75-1 l/ha.

Pentru completarea spectrului de combatere, acolo unde vă întâlniți și cu alternarioza (Alternaria brassicae), făinarea (Erysiphe communis), putregaiul negru (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans) sau pătarea frunzelor (Pyrenopeziza brassicae), vă recomandam utilizarea fungicidelor SALVATOR 25 EW, în doza de 1 l/ha sau ZIZAN 500 SC, în doză de 0,5 l/ha.

De asemenea, nu uitați de fungicidul bio POLYVERSUM, în doză de 0,100 kg/ha, care poate stopa dezvoltarea unor agenți patogeni care produc putregaiuri, așa cum sunt Sclerotinia sclerotiorum sau Phoma lingam. Informații detaliate despre produsele de mai sus găsiți accesând link-urile de mai jos: SALVATOR MAX, FORTUNA MAX, SALVATOR 25 EW, ZIZAN 500 SC, POLYVERSUM.

Trebuie acordată o atenție deosebită în ceea ce privește bolile foliare ale rapiței, efectele acestora fiind devastatoare atunci când gradul de infectare este ridicat, iar tratamentele cu fungicide nu sunt realizate la timp. Făinarea rapiței (Erysiphe cruciferarum) este o boală ce poate apărea încă din toamnă, în anii secetoși și cu umiditate relativă a aerului ridicată.

Primele simptome ale infecției fungice sunt sub formă de pete circulare cu aspect de pâslă albă, pe ambele fete ale frunzei, tulpini și silicve. Prin evoluție, aceste pete se măresc, formând un miceliu dens ce acoperă întreaga suprafață foliară. În urma atacului se reduce capacitatea de supraviețuire, creștere și reproducere a plantei. Respectarea măsurilor agrotehnice nu împiedică în totalitate apariția bolii, tocmai de aceea se recomandă observarea atentă a simptomelor, precum și aplicarea de tratamente cu fungicidele ZIZAN 500 SC, în doză de 0,5 l/ha sau SALVATOR 25 EW, în doză de 1 l/ha.

Pe lângă făinare, acestea sunt omologate și pentru combaterea altor boli din culturile de rapiță, cum ar fi alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul negru (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans), pătarea frunzelor (Pyrenopeziza brassicae), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) sau putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).