Grădina Botanică din Beijing

Gradina Botanică din Beijing se află în suburbiile metropolei chineze şi reprezintă unul dintre locurile relaxante în care se poate petrece timpul departe de forfota cotidiană. Cu o suprafaţă totală de 400 hectare, aceasta a dobândit prestigiul de cea mai mare grădină botanică din nordul Chinei fiind totodată şi una dintre cele mai spectaculoase şi apreciate.

Oficial aceasta a fost înfiinţată în anul 1956 pentru a oferi oamenilor obişnuiţi şi cercetătorilor posibilitatea de a se refugia în mijlocul naturii. În grădină sunt expuse în permanenţă circa 3000 specii de plante, dintre care unele extrem de rare. De exemplu, există o varietate de sequoia pe care oamenii de ştiinţă au crezut-o dispărută în Tertiar (acum 65 milioane de ani), până în 1940 când avea să fie redescoperită în regiunea Hubei.

Din grădină nu lipsesc nici plantele carnivore, cireşul japonez şi renumitul „botree”, arborele sub care a primit iluminarea Buddha. Tot aici se află şi un arbore Gingko despre care se spune că depăşeşte peste1300 ani vechime. Grădina Botanică din Beijing este cu adevărat spectaculoasă primăvara, când înfloresc pomii fructiferi şi toamna când nuanţele ruginii anunţă apropierea sezonului rece. Punctul de interes îl reprezintă sera gigantică, compartimentată în 13 secţiuni distincte. Prima dintre acestea este decorată cu plante perene şi exemplare de palmieri iar a doua cuprinde plante acvatice provenite din zona tropicală. O altă zonă este cea a plantelor medicinale, aromatice şi suculente. Expoziţia de plante ornamentale cuprinde peste 300 soiuri de orhidee.

Gradina Botanică din Beijing deţine pe lângă marea varietate de plante şi  importante obiective cu rezonanţă istorică pe care le adăposteşte, pintre care se remarcă Templul lui Buddha construit la începutul dinastiei Tang  (618-907).