Grecia a identificat primul caz de pestă porcină africană la o fermă din nordul ţării

Ministerul agriculturii din Grecia a precizat că primul caz de pestă porcină africană a fost identificat la o mică fermă de familie dindin nordul țării,  regiunea Serres, aproape de frontiera Greciei cu Bulgaria şi Macedonia de Nord, adăugând că a fost interzisă comercializarea cărnii de porc provenită regiunea menţionată.

Leonidas Varoudis, şeful direcţiei sanitar veterinare din Serres, a declarat că a fost descoperit un porc mort la o mică fermă din regiune. „Trebuie să investigăm pentru a vedea dacă există şi alte ferme în zona unde ar putea fi prezent virusul”, a spus Varoudis.

Grecia produce aproximativ o treime din carnea de porc pe care o consumă şi importă restul.

În ultimii ani pesta porcină africană s-a răspândit în Europa de Est iar ritmul cu care s-a răspândit a alarmat guvernele şi fermierii din regiune. Luna trecută, Serbia a identificat pesta porcină africană la mai mulţi mistreţi din estul ţării, în apropiere de graniţa cu Bulgaria şi România. De asemenea, autorităţile din Bulgaria au anunţat luna trecută că vor sacrifica zeci de mii de porci după ce au descoperit un focar de pestă porcină africană la o fermă din nord-estul ţării.

În România, potrivit datelor actualizate de Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pesta porcină africană (PPA) evolua în 246 de localităţi din 24 de judeţe, cu un număr de 552 de focare (dintre care 6 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A), iar în alte 12 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.