Hibrizii de porumb şi floarea-soarelui Saaten Union, performează

Ionuţ Bărbulescu, directorul de produs pentru porumb şi floarea-soarelui, a prezentat în cadrul evenimentului de lansare, noutăţile din porofoliul comercial pentru cele două culturi.

“Noii hibrizi de floarea-soarelui şi porumb au performat atât în câmpurile proprii de testare cât şi în câmpurile fermierilor, aşadar rezultatele generate ne confirmă încă o dată performanţa acestora. Astăzi vom prezenta două nouăţi la floarea-soarelui, Alexa SU şi Davero SU şi două la cultura de porumb, Spartan şi OS 4014”, a spus specialistul.

Alexa SU este un hibrid simplu, linoleic, semi-timpuriu, nou intrat în portofoliu, avantajos în condiţii intensive. El prezintă o foarte bună rezistenţă la cădere şi frângere a tulpinilor plantei. Hibridul, cu potențial ridicat de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide cu toleranta de tribenuron-metil, prezintă o toleranță foarte bună la principalele boli ale florii-soarelui: Putregaiul alb (Sclerotinia Sclerotiorum), Pătarea brună (Phomopsis), Mana (Plasmopara Halstedii), precum şi la parazitul Orobanche cumana rasele A-F, dar şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. ALEXA SU asigură eleganţa şi siguranţa culturii.

Davero SU este un hibrid nou simplu, linoleic, semi-timpuriu, cu potențial bun de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide pe bază de tribenuron-metil. El prezintă o foarte bună rezistenţă la cădere şi frângere a tulpinilor plantei. Hibridul prezintă o toleranță excelentă la boli precum Putregaul alb (Sclerotinia Sclerotiorum), Pătarea brună (Phomopsis), Mana (Plasmopara Halstedii), dar şi la Orobanche cumana rasele A-F. Davero SU are şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Asigurând o productivitate ridicata, acest hibrid spune DA inovaţiei.

Spartan – FAO 320 este un hibrid semi-timpuriu simplu, foarte stabil şi cu un potenţial foarte bun de producţie. Acesta prezintă o vigoare foarte bună la răsărire şi are o toleranţă la cădere şi frângere a tulpinilor plantei excelentă. Perioada de vegetaţie este între 105-110 zile, iar talia plantelor este mare, 220-240 cm, ceea ce îl recomandă atât pentru boabe cât şi pentru siloz. Spartan are o toleranţă foarte bună la stresul hidric şi asigură producţii de top. Densitatea recomandată la neirigat este 68-72 mii plante/hectar, iar la irigat de 78-82 mii plante/hectar.

OS 4014 din grupa FAO 420 este un hibrid semi-tardiv nou cu genetică de elită ce deține o toleranță deosebită la secetă, pretabil și pentru semănatul timpuriu. Hibridul dezvoltă plante rustice, viguroase, de talie înaltă până la 240 cm, ce asigură un randament ridicat de boabe. Sistemul radicular bine dezvoltat ce explorează o suprafață mare de sol îi asigură energie hibridului pentru producții ridicate. OS 4014 prezintă o vigoare la răsărire foarte bună şi are o toleranţă excelentă la cădere şi frângere a tulpinii, precum şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Densitatea recomandată la neirigat este de 65-68 mii plante/hectar, iar la irigat de 75-78 mii plante/hectar. Hibridul poate fi folosit cu succes atât pentru producția de boabe cât și pentru cea de siloz, fiind considerat atracţia lanului de porumb. OS 4014 face parte din MAIZE DT.

Conceptul MAIZE DT Saaten Union privind toleranţa la seceta a hibrizilor de porumb realizat anul trecut, a fost creat ca urmare a unui experiment-studiu.

“Acest tip de studiu științific privind toleranța la secetă reprezintă o premieră în România și a fost realizat pe 15 hibrizi de porumb comerciali şi precomerciali de porumb. În studiile efectuate am observat că acolo unde avem epiderma și cuticula mai groasă, evapotranspirația este mai mică și atunci sigur că există o toleranță mai bună a hibridului la seceta. Noile linii de porumb, componente ale hibrizilor comerciali Saaten Union se diferențiază la nivel vascular prin formarea și dezvoltarea unui sistem conducător aparte, ceea ce conferă toleranță diferită față de stresul hidric comparativ cu hibrizii de generaţie mai veche. Punând împreună toate aceste, date specialiştii companiei au demonstrat cum se manifestă acest sistem DT – Dry Tolerance, și aşa s-a ajuns la conceptul MAIZE DT lansat de compania Saaten Union”, a precizat Ionuţ Bărbulescu.

Directorul general Mihai Miriţescu a explicat că noul concept al companiei, Maize DT, stabileşte care sunt caracteristicile principale care cresc toleranța la secetă, dar și care sunt hibrizii care oferă cel mai bun randament în condițiile în care precipitațiile sunt deficitare.

“Cel mai nou concept al companiei Saaten Union, Maize DT, este un experiment pe care l-am făcut pentru porumb în România. Practic, este un studiu care ne arată toleranța hibrizilor de porumb la secetă, iar noi l-am numit conceptul Maize DT, unde DT vine de la Dry Tolerance. Am făcut analize pe genetica pe care o avem, pe hibrizii de perspectivă și am constatat că avem hibrizi care au o toleranță foarte bună la secetă. Am făcut un studiu legat de numărul de celule buliforme, cele care asigură evapotranspirația la nivel de frunze, și s-a constatat că anumiți hibrizi au două rânduri de celule buliforme, iar unii au numai un rând de celule. Corelând aceste studii făcute în condițiile din câmp, cu sprijinul unei universităţi de specialitate, putem spune conform conceptului de ce un hibrid este tolerant la secetă și altul nu”, a mai adăugat directorul general.

Hibrizii validaţi studiului pentru conceptul MAIZE DT sunt: Tonacja – FAO 220, Spartan –  FAO 320, SUM 305 – FAO 370, Replik – FAO380, SUR 307 – FAO400 şi OS 4014 – FAO 420.