Hibrizii de rapiță Syngenta oferă producții foarte bune și stabile

Începând cu sezonul 2021, compania Syngenta a introdus în portofoliul de semințe de rapiță, hibrizi cu o nouă genetică, de origine germană, caracterizați prin capacitate de producție ridicată și adapatabilitate la condițiile de sol și climă din România. Trăsăturile principale ale noilor hibrizi sunt rezistența genetică la virusul Galben al Ridichii (TuYV), tot mai prezent în țara noastră, înrădăcinare foarte bună, vigoare excelentă, toleranță la înghet, productivitate și stabilitate. În plus, pachetul foarte bun de toleranțe la principalele boli din cultura de rapiță face ca hibrizii Syngenta să depășească cu succes provocările din sezon.

SY Cornetta este un hibrid nou în portofoliul de semințe de rapiță al companiei Syngenta. Este un hibrid semi-tardiv, rezistent, cu o toleranță foarte bună la iernare, chiar și în condiții de temperaturi foarte scăzute. Foarte productiv și stabil, este alegerea sigură atunci când condițiile de cultură sunt volatile sau când riscul de îngheț este crescut, asigurând un foarte bun conținut de ulei. Flexibil în ceea ce privește momentul semanatului, se pretează la semanat târziu, la finalul toamnei. Hibridul are o vigoare foarte bună și o dezvoltare rapidă în toamnă și recuperează foarte bine în primăvară, la reluarea vegetației. Este bine adaptat tuturor regiunilor de cultură. Are un pachet excelent de toleranțe la principalele boli, în special la Sclerotinia și Phoma. Având toleranță la Orobanche, SY Cornetta este pretabil și în zonele cu infestare. Ca și ceilalti hibrizi din noua genetică Syngenta, SY Cornetta are rezistență la Virusul Galben al Ridichii (TuYV), care poate afecta până la 30% din producție.

SY Floretta – este una din noutățile din portofoliul de semințe de rapiță Syngenta. Hibrid semitimpuriu, cu toleranță foarte bună la iernare, se remarcă prin producții excelente și stabile, în special în condiții de tehnologie intensivă. În toamnă, plantele sunt viguroase, cu o dezvoltare rapidă, permițând ca semănatul să se facă până la sfârșitul perioadei optime. La reluarea vegetației în primăvară, SY Floretta recuperează foarte bine. Talia este înaltă, are capacitate de ramificare foarte bună, silicve mari si pline. Este adaptat tuturor tipurilor de sol, însă potențialul maxim de producție îl atinge pe sole intensive. Datorită sistemului radicular bine dezvoltat, SY Floretta este potrivit și pentru fermele în care se execută lucrări minime ale solului. Toleranțele bune la principalele boli precum si rezistența genetică la TuYV fac din SY Floretta o alegere excelentă pentru cultivatorii de rapiță.

SY Glorietta este un hibrid hibrid semi-timpuriu, cu o capacitate foarte bună de ramificare și un sistem radicular bine dezvoltat, dar și cu performanțe deosebite în diferite condiții de tehnologie. Hibridul asigură și un conținut bun de ulei, precum și producții record în toate tipurile de tehnologie, fiind rezistent la scuturarea silicvelor și tolerant la boli precum TUYV (virusul galben al ridichii). Hibridul SY Glorietta utilizează cel mai eficient îngrășămintele pe bază de azot din sol, având cel mai bun randament per cantitatea de azot aplicată.

SY Iowa este un hibrid de rapiță cu un conținut de ulei ridicat ce oferă producții record în anii buni și stabile în anii cu stresc hidric. Produsul oferă flexibilitate în alegerea datei recoltatului, datorită toleranței sporite la scuturarea boabelor din silicve, un avantaj important în cazul vremii nefavorabile în perioada recoltatului. Hibridul prezintă o toleranță excepțională la boli precum Phoma, Sclerotinia spp. și Cylindrosporium concentricum. Semințele de rapiță SY Iowa sunt oferite în 3 variante de tratament sămânță: fungicid, insecto-fungicid și biofungicid, adecvat pentru cultura bio.

SY Harnas este un hibrid cu o vigoare bună în toamnă, cu toleranţă bună la iernare dar  și cu  și cel mai bun start datorită instalării bune a culturii în toamnă. Hibridul prezintă o dezvoltare bună în primavară, o înflorire timpurie, plantele având o talie medie și compactă cu o toleranță bună la cădere. De asemenea, hibridul este adaptat la toate condiţiile de sol și asigură un conținut bun în ulei.