
Hortensia reprezintă un arbust decorativ care deține multe flori, foarte colorate, cu inflorescențe rotunde, globulare. Originară din Japonia și Asia de Sud-Est, hortensia este o plantă care se adaptează la mai multe tipuri de sol, de aceea s-a răspândit foarte ușor prin mai multe colțuri ale lumii. În România, hortensia este una dintre cele mai căutate și îndrăgite plante pentru grădini și apartamente.
Denumirea de hortensia este de fapt comună pentru circa 52 de specii din genul Hydrangea, majoritatea fiind arbuști cu înălțimea de 1-3 m. Marea majoritate a florilor de hortensie sunt albe, însă unele pot fi albastre, roșii, roz sau mov. Culoarea acestora depinde adesea de nivelul pH-ului din sol, astfel: în solurile acide petalele devin albastre, în solurile neutre, bej pal, iar în cazul celor alcaline, florile sunt roz sau mov.
Printre cele mai cunoscute specii de hortensii se regăsesc:
Hortensia cățărătoare (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)
Această specie este o liană, ce atinge lungimea de 20 m crescând anual 0,5-1 m, ideală pentru aranjamentul pe vertical al grădinii. Ea se caracterizează printr-un număr mare de inflorescențe paniculate de culoare albă, frunzele sunt verzi, iar spre toamnă se colorează în galben. Este o plantă rezistentă la umbră, ce preferă solurile umede, ușor acide şi care poate fi plantată în părțile nordice ale zidurilor, gardurilor sau a unor structuri speciale de suport.
Hortensia arborescentă (Hydrangea arborescens)
Hortensia arborescentă este un arbust viguros, cu înălțimea de 1,5-3 m și diametrul coroanei de 2-2,5 m. Această specie are inflorescențele sferice sau piramidale de culoare alb, crem, roz-liliac sau albastru, în dependență de soi, iar frunzele de culoare verde întunecat. În condiții favorabile, hortensia arborescentă poate trăi timp de 10-15 ani. Pentru aceasta însă sunt necesare tăieri regulate de primăvară și fertilizări. Această varietate preferă locurile protejate vânt, însorite sau cu umbrire parțială.
Hortensia paniculată (Hydrangea paniculata)
Această specie se remarcă prin inflorescențele sale piramidale pufoase, cu lungimea de la 20 la 35 cm, iar culoarea variază de la alb la roz, în dependență de soi. Înălțimea arbustului variază de la 0,8 până la 2 m. Principalul avantaj al hortensiei paniculate este înflorirea abundentă și de durată (2-3 luni). Pentru că preferă solurile umede, cu un conținut bogat de substanțe organice și pH-ul slab acid sau neutru, se recomandă pentru plantare în locurile însorite și ferite de vânturi reci.
Hortensia cu frunze mari (Hydrangea macrophylla)
Cea mai atrăgătoare și mai colorată specie din toate hortensiile. Inflorescențele mari de 10-30 cm în diametru, pot fi de culoare violet intens, roz, azuriu, nuanțe de verde-galben deschis, adesea combinate între ele chiar și pe aceeași plantă.
Acestă specie necesită soluri bogate în humus, cu reacția slab acidă sau neutră. Fiind iubitoare de lumină, are nevoie de locuri însorite fiind mai puțin rezistentă la temperaturile scăzute, de aceea se recomandă acoperirea și protejarea în timpul iernii.