Îmbunătățirea dietelor prin reducerea pierderilor alimentare și a deșeurilor!

O nouă politică solicită luarea unor măsuri pentru a reduce pierderile și deșeurile de alimente cu conținut ridicat de nutrienți

Deoarece unul din cinci decese este asociat dietelor de calitate slabă, este nevoie de prioritizarea reducerii pierderilor și a deșeurilor alimentare ca modalitate de îmbunătățire a accesului populației la hrană nutritivă și sănătoasă.

Prevenirea pierderii nutrienților și a deșeurilor în sistemul alimentar:

Dietele de calitate slabă reprezintă acum o amenințare mai mare la adresa sănătății publice decât malaria, tuberculoza sau rujeola. Între timp, aproximativ o treime din totalul produselor alimentare destinate consumului uman nu ajung niciodată în farfuria consumatorului.

O prezentare în acest sens a fost pregătită de Grupul Global pentru Sistemele Agricole și Alimentație pentru Nutriție, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

A fost observat felul în care alimente precum fructele, legumele, semințele, fructele cu coajă lemnoasă, produsele lactate, carnea și fructele de mare sunt bogate în nutrienți, dar sunt, de asemenea, foarte perisabile și, prin urmare, susceptibile de pierderi în întregul sistem alimentar. Numerele sunt uimitoare: în fiecare an, mai mult de jumătate din toate fructele și legumele produse la nivel global sunt pierdute. O sursă vitală de proteine, în jur de 25% din toată carnea produsă – echivalentă cu 75 de milioane de vaci – nu este consumată.

Directorul general al FAO, José Graziano da Silva, a declarat: „Pentru a aborda toate formele de malnutriție și a promova o dietă sănătoasă, trebuie să punem în practică sisteme alimentare care sporesc disponibilitatea, accesibilitatea și consumul de alimente proaspete, bogate în alimente pentru toată lumea. Efectuarea unor acțiuni specifice pentru reducerea pierderilor și a pierderii alimentelor proaspete și nutritive reprezintă o parte fundamentală a acestui efort’’, a încheiat acesta.

Propunerea din partea Organizației pentru Alimentație și Agricultură vine cu o serie de acțiuni de politică în întregul sistem alimentar, incluzând: educarea părților interesate; concentrându-se asupra alimentelor perisabile; îmbunătățirea infrastructurii publice și private; încurajarea inovării; și eliminarea lacunelor privind datele și cunoștințele privind pierderile și deșeurile alimentare.