Importanța potasiului pentru vița de vie!

Potasiul, ca macroelement nutritiv, este necesar viţei-de-vie deoarece stimulează legarea și dezvoltarea strugurilor. De asemenea, fa­vorizează absorbţia fierului, determină gustul, aroma şi durabilitatea vinului, intensifică culoarea, măreşte rezistenţa la boli şi secetă și ajută la asimilarea glucidelor.

Carenţa de potasiu apare frecvent pe soluri nisipoase sau argiloase, în cazul butucilor supraîncărcaţi cu rod sau în plantaţiile incorect fertilizate, fie cu doză scăzută de potasiu, fie cu doze mari de magneziu sau azot. Se poate observa schimbarea culorii şi strălucirii frunzelor și decolorarea lor pe margine, apariția boabelor mici și formarea unui strugure lax. Carenţa poate deveni vizibilă spre sfârşitul verii, mai des la mijlocul lăstarilor și mai rar la frunzele bazale. Înnegrirea frunzelor este mai pronunţată la butucii supraîncărcaţi.

Excesul de potasiu determină un număr redus de boabe în ciorchine și creşterea acidității mustului, ceea ce influ­enţează negativ stabilitatea şi calitatea vinului.

Îngrăşămintele potasice pot fi pierdute pentru plante prin spălare sau migrare din zona rădăcinilor active, de aceea se recomandă fertili­zarea cu doze moderate. Cu cât solul este mai greu, cu atât potasiul este reţinut mai bine. În această situație, îngrăşă­mântul potasic este mai bine de adminis­trat odată cu arătura de toamnă. În solul levigat, potasiul este rapid spălat, deci trebuie aplicat primă­vara. Doza de îngrăşământ variază între 60 kg/ha s.a. pe solurile nisipoase şi 90 kg/ha s.a. pe solurile argiloase. Dintre îngrăşămintele potasice cele mai utilizate sunt sarea potasică și sulfatul de potasiu.