În atenția fermierilor care au semănat culturi de rapița în sistem bio: prevenirea și combaterea bolilor!

Înnegrirea tulpinilor (Phoma lingam) reprezintă una dintre cele mai importante boli ce pot apărea în cultura rapiței de toamnă. Simptomele apar de regulă toamnă, organele atacate fiind frunzele. La reluarea ciclului vegetativ, boala se poate instala și la bază plantei la nivelul coletului, unde, în condiții optime, va reuși să întrerupă aprovizionarea plantei cu elemente nutritive din sol. Sporii ciupercii pot rămâne în formă latentă până la recoltat, de unde ciclul se va relua.

POLYVERSUM (Pythium oligandrum M1, 1×10000000 oospori/g produs) este un fungicid autorizat pentru utilizarea în agricultura organică, fiind un produs natural, care nu poluează chimic și induce rezistența plantelor împotriva bolilor provocate de fungi. La rapiță se aplică de la alungirea internodiilor și până la mai mult de 9 ramificații (BBCH 30-39), împotriva putregaiului negru (Phoma lingam), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) și pentru stimularea plantelor la ieșirea din iarnă. Un alt tratament se poate aplica de la începutul apariției inflorescențelor și până la fenofaza când au apărut deja 50% din inflorescențe (BBCH 49-65), pentru combaterea putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Important! POLYVERSUM este un produs ce nu prezintă limitări în aplicare, nu lasă reziduuri și este sigur pentru utilizatori. Pe lângă rapița, POLYVERSUM este omologat și la grâu, orz, căpșun, mac, muștar, hamei, varză, varză de Bruxelles, broccoli, rucola, conopidă, varză kale, gulii, ridichi, nap, hrean, rucola și lupin https://alcedo.ro/produse/polyversum/

Atenție! Pentru pregătirea soluției înainte de tratament trebuie respectate următoarele instrucțiuni:

• apa folosită pentru tratament trebuie să fie curată și să aibă temperatura > 12°C;

• filtru obligatoriu de 50 microni;

• preinmuierea se face în apă călduță, înainte de a se pune produsul în tancul de amestec;

• se va evita amestecarea cu adjuvanți pe bază de terpene (răsini);

• se va consulta lista de compatibilități disponibilă aici.

Respectați toate măsurile prezentate mai sus, pentru a evita un lucru nedorit, respectiv problemele cu înfundarea duzelor.