În data de 14 octombrie, credincioşii o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva!

În data de 14 octombrie, credincioşii o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva,  aceasta fiind cunoscută popular și ca “Sfânta Vineri de Toamnă”. În această zi se ţine post, nu se munceşte, iar în tradiţia românească este ziua în care se prezice starea vremii. 

Tradiția spune că Sfânta Parascheva îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. Astfel, i se mai spune şi Sfânta Vineri. În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi.

La ţară, de această sărbătoare, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate.

Tot o tradiție străveche spune că dacă coși, calci sau faci mâncare aduci ghinion în casă.

Astfel, conform unei datini străvechi legată de sărbătoarea Sfintei Parascheva, dacă ziua de 14 octombrie va fi una ploioasă, atunci iarna va veni mult mai repede. Mai mult, ciobanii trebuie să se uite cu atenție la felul în care dorm oile, iar dacă acestea sunt îngrămădite, atunci înseamnă că iarna va fi una grea, în timp ce dacă oile sunt răsfirate, iarna va fi blândă și nu le va pune probleme gospodarilor.

De Sfânta Parascheva, nu este bine să oferim celor trecuți în neființă poame cu cruce, nuci, castraveți sau pepene rosu. Cel mai bine este să oferi vin sau must, pâine, ori grâu uscat.

Chiar dacă  este o zi în care se ţine post, nici fructe nu se consumă în această zi. Este vorba despre cele închise la culoare şi pepenele roşu, deoarece acestea amintesc de sacrificiul martiric. De Sf Parascheva se împarte în must și vin nou, dar și pâine sau lipie. Tot în această zi, se prezice și vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Chiar și ciobanii anticipează vremea în funcţie de oile lor, dacă acestea stau adunate una lângă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea.