În Toteşti a avut loc Expoziția de ovine și promovare a tradițiilor populare, Breaza – Regina Țurcanelor

În prima duminică a lunii octombrie, în Totești, județul Hunedoara, are loc expoziția de ovine și promovare a tradițiilor populare, Breaza- Regina Țurcanelor.

Expoziția este organizată de către Primăria și Consiliul Local Totești, în parteneriat cu Asociația Zonală a Crescătorilor de ovine Retezatul- Hațeg.

Și anul acesta, în ziua de 06.10.2019, putem spune că Breaza a fost sărbătorită la ea acasă – în Țara Hațegului.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Zonale a Crescătorilor de Ovine „Retezatul Haţeg”- Pavel Iovănesă, Breaza de Haţeg este una dintre cele mai bune oi autohtone pentru lapte, nu doar pentru că se obţine o cantitate mare de lapte pe zi, ci şi pentru că are o lactaţie prelungită. În plus, din fătări, se obţin mulţi miei gemeni, iar în cazul furajării de calitate, sporul lor zilnic de creştere este foarte bun.

Cu toate că vremea nu a fost încurajatoare, la eveniment a participat un număr mare de vizitatori, admirând cele 43 de boxe cu Țurcane, varietatea Brează.  Vizitatorii au fost recompensați cu un spectacol popular, cu artiști cunoscuți, precum și cu bucate tradiționale, oferite de către organizatorii evenimentului.

La evenimentul de la poalele Retezatului au fost prezenți și reprezentanți ai Agenției Naționale a Zonei Montane, împreună cu reprezentanți ai altor instituții din județ. Prezența acestora la eveniment, precum și a celor de la conducerea județului, au confirmat faptul că sectorul agricol din județul Hunedoara reprezintă o prioritate, iar implementarea programelor destinate zonei montane, este imperios necesară pentru creșterea calității vieții celor care trăiesc și muncesc în zona de munte.