În următoarea perioadă – o vreme mai caldă decât în mod obișnuit!

Următoarea perioadă se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, chiar caniculară, în aproape toate regiunile țării. Temperatura maximă a aerului se va situa între 26…37°C, iar cea minimă între 12…23°C. Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie.

Totodată, cantitățile de apă pot fi mai însemnate, iar local vor fi condiții de producere a grindinei. În stratul de sol 0-20 cm ogor, se vor înregistra deficite de umiditate, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia și Oltenia, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, centrul, estul și izolat sudul Transilvaniei, nordul Crisanei.

În Maramureș, local vestul și sudul Crisanei, nordul, sudul, sud-vestul, centrul și izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim. Pe terenurile agricole unde se va menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere și maturare la speciile de câmp vor fi forțate, semnalandu-se îngălbenirea/uscarea parțială și totală a aparatului foliar, procent ridicat de boabe șiștave la porumb și semințe seci la floarea-soarelui, determinând astfel extinderea suprafețelor unde culturile vor fi compromise parțial/total.

Totodată, în plantațiile pomi-viticole se vor semnala fructe subdimensionate și deshidratate, precum și căderea prematură a acestora. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui își va finaliza maturitatea în ceară, plantele aflandu-se la maturitate deplină și recoltare, la nivelul întregii țări.

Cultura de porumb își va continua maturitatea în lapte, ceara, iar în semănaturile efectuate în epoca optimă se vor extinde lucrările de recoltare. În majoritatea bazinelor specializate sfecla de zahăr se va afla la îngroșarea axei hipocotile și acumularea zaharului în rădăcină.

La cartoful pentru consum ajuns la maturitatea tehnologică vor predomina fazele de creștere a tuberculilor, uscare a vrejilor și recoltare. Speciile pomicole din toate plantațiile vor parcurge acumularea zahărului, coacerea fructelor și recoltarea la speciile timpurii. În cea mai mare parte a podgoriilor, la vița-de-vie se va semnala creșterea/coacerea boabelor, precum și recoltarea la soiurile de masă.

Lucrările agricole în câmp se vor desfășura în general în condiții bune, exceptând zilele cu precipitații.

Sursa: meteoromania.ro