În vizită la crama Domeniile Schlumberger din Alsacia, Franţa

În perioada 18-20 septembrie 2019, jurnaliştii şi specialiştii europeni vor participa la evenimentul de inaugurare oficială a noii fabrici de ambalat produse de protecţia plantelor, din cadrul Centrului de operaţiuni Corteva Agriscience din Cernay (Haut-Rhin), Franţa.

În prima zi, joi, 18 septembrie, invitaţii au avut oportunitatea de a vizita Crama locală Domeniile Schlumberger. Pe lângă istorie, artă, cultură şi ştiinţă avansată, Franţa înseamnă vin bun, fin, de calitate, a cărui celebritate în jurul lumii a ridicat statutul ţării la cel de reprezentant de seamă al viticulturii mondiale.

În Franţa au fost create câteva soiuri de mare valoare, care sunt astăzi cultivate peste tot în lume, precum Cabernet Sauvignon, Pinot noir sau Merlot, pentru vinuri roşii, şi Chardonnay, Sauvignon şi Pinot gris, pentru vinuri albe. Tot aici au apărut şampania şi coniacul, băuturi celebre, produse, în prezent, pretutindeni, sub denumiri diferite.

Renumele de care se bucură astăzi vinurile din Franţa datează, însă, din perioada Renaşterii, când ”Les grands crus” din Gironde sau din Côte d’Or erau servite la marile curţi ale Europei. ”Grand cru” reprezintă o clasificare regională a vinului, care indică potenţialul locului din care provine, desemnând o podgorie celebră pentru producerea de vinuri de mare calitate.

Le Clos de Vougeot era vinul papilor şi al regilor, Voltaire prefera vinul de Corton, Montrachet era preferatul lui Alexandre Dumas, despre care se spune că îl bea în genunchi şi scoţându-şi pălăria. Napoleon servea cu plăcere vinul de Chambertin.