Încălzirea globală influenţează negativ producţia agricolă

Încălzirea globală influenţează negativ producţia agricolă şi respectiv hrana populaţiei în continuă creştere. Conform Agenției Europene de Mediu “procesul a început deja”.  În ultima perioadă de timp situaţia s-a agravat iar anul acesta canicula a provocat pierderi mari fermierilor din Uniunea Europene și, din câte se pare, acest lucru se va repeta şi în viitor.

Ca urmare a analizelor făcute, experţii estimează că sudul Europei va fi cel mai afectat. În aceste condiţii şi recoltele de grâu, porumb și sfeclă de zahăr ar putea scădea cu 50%, până în anul 2050.  Specialiştii dau asigurări că securitatea alimentară a Uniunii Europene nu va fi în pericol, în schimb scăderea producției şi creșterea prețurilor va fi iminentă.

În acest context nefavorabil continentului, Agenția Europeană de Mediu recomandă introducerea de culturi adaptate noilor condiții, îmbunătățirea sistemelor de irigații, practicarea unei agriculturi de precizie cu ajutorul tehnologiei digitale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, responsabile de 10% din totalul pierderilor producţiilor agricole.