Înființarea culturii de ceapă

În funcție de modul de înființare, există trei sisteme de cultură:

  • Cultura ceapă prin arpagic – are nevoie de o perioadă de vegetație de 110-130 de zile;
  • Cultura ceapă prin semănat direct în câmp (ceaclama) – perioada de vegetație este de 130-150 de zile;
  • Cultura ceapă prin răsad (ceapa de apă) – are o perioadă de vegetație de 150 de zile.

Cultura de ceapă în câmp

Înființarea culturii se face toamna târziu sau primăvara devreme. Lucrările de îngrijire constau în măsuri de reținere a zăpezii, precum și în evacuarea apei care băltește în zonele joase. O atenție deosebită la acest tip de cultură se acordă distrugerii buruienilor. Cultura cepei prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama):

  • permite obținerea bulbilor pentru consum într-un singur an;
  • se realizează cu cheltuieli cu circa 32% mai mici decât în cazul cepei din arpagic;
  • rezultatele optime se înregistrează în regiunile umede.
arpagic

Cultivarea cepei din arpagic

Semănatul la cultura ceapă din arpagic se face în perioada 10-20 martie, cu 7 rânduri pe strat, distanțate la 15 centimetri, folosind 80-100 de kilograme de sămânță pentru 1 hectar, la o adâncime de 1,5-2 centimetri. Procedeul se face cu mașina de semănat semințe mici.

Pregătirea terenului pentru obținerea bulbilor de consum se realizează în două etape: toamna și primăvara. Toamna se fac discuitul pentru desființarea culturii anterioare și afânarea solului, nivelarea de întreținere, fertilizarea și erbicidarea.

Este recomandat ca plantarea arpagicului să se facă din toamnă, pentru a avea loc înrădăcinarea, iar plantarea de primăvară se face în perioada 10-20 martie. Cultura cepei prin arpagic:

  • se practică intensiv în România;
  • se obțin producții ridicate, de bună calitate;
  • bulbii au o capacitate mare de păstrare peste iarnă.

Cultura cepei prin răsad

Plantarea răsadurilor se realizează în intervalul 10-30 mai, iar procedeul se face manual, cu ajutorul unui plantator de lemn. Lucrările de îngrijire sunt aceleași pfrecum în cazul cepei de ceaclama. Cultura cepei prin răsad (ceapa de apă):

  • se practică pe suprafețe reduse, pentru consumul ei în stare crudă;
  • este un sistem de cultură cu o extindere limitată, datorită tehnologiei laborioase, cu un consum ridicat al forței de muncă. Semănatul se face în martie-aprilie.

Sursa: https://www.agro.basf.ro/