Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – au participat, în data de 4 iulie, la acțiunea comună inițiată de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T, la centre rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dezabilități sau aflate în situații vulnerabile, din județul Ilfov.
În conformitate cu atribuțiile specifice, echipele de inspectori ANSVSA au verificat respectarea legislației privind siguranța alimentelor în cadrul a trei centre rezidențiale din județul Ilfov și într-o unitate de tip fast-food, din municipiul București.
Dintre aspectele verificate de inspectorii ANSVSA, menționăm: respectarea cerințelor referitoare la asigurarea condițiilor de igienă și de întreținere a spațiilor de prelucrare și depozitare a alimentelor, a celor de manipulare și transport a alimentelor cu menținerea condițiilor de igienă și a lanțului frigorific pe durata transportului, modul de eliminare al alimentelor, subproduselor nedistinate consumului uman și al deșeurilor nealimentare din spațiile de prelucrare și depozitare al alimentelor.
De asemenea, a fost verificată trasabilitatea produselor alimentare destinate preparării de mâncăruri servite beneficiarilor, igiena ustensilelor, echipamentelor de lucru, a recipientelor destinate preparării și servirii alimentelor, dar și verificarea condițiilor de sănătate și igienă a personalului care manipulează/prepară alimentele, existența echipamentului de protecție pentru personal.
În urma verificărilor inspectorilor ANSVSA, s-au constatat mai multe încălcări ale legislaței aplicabile în domeniul siguranței alimentelor:
- Lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor pentru două cantine din centrele rezidențiale.
- Lipsa programului de autocontrol,
- Manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare,
- Etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare,
- Produse alimentare cu termen de valabilitate expirat.
Au fost confiscate, de la cantinele celor trei centre verificate și de la unitatea tip fast-food, 453 de kg de carne, pește, lactate, mezeluri, produse cu termen de valabilitate expirat sau fără elemente de identificare.
De asemenea, au fost prelevate 35 de kg carne de vită, fără elemente de identificare, pentru determinări de laborator privind identificarea speciei (suspiciune de substituire de specie), prospețime și prezența Salmonella spp.
Celor trei cantine verificate le-a fost interzisă activitatea (au fost emise Ordonanțe de Interzicere a Activității).
Au fost aplicate, în total, sancțiuni contravenționale de 130.000 de lei, astfel: 20.000 de lei pentru o cantină (manipulare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare), 60.000 de lei pentru o a doua cantină (produse alimentare expirate și neetichetate) și 10.000 de lei pentru cea de a treia (produse alimentare neetichetate). Unitatea tip fast-food a fost sancționată cu o amendă contravențională, în valoare de 40.000 de lei (lipsa programului de autocontrol).
Ca urmare a dispoziției primului-ministru, Marcel Ciolacu, astăzi a avut loc întâlnirea grupului de lucru comun al instituțiilor cu atribuții de control, unde s-a stabilit demararea de controale multiple, pentru verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte, a celor cu dezabilități sau aflate în situații vulnerabile, de la nivel național.
În acest sens, ca primă măsură, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu a convocat de urgență, în videoconferință, toate structurile teritoriale și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pentru a stabili modul de acțiune și coordonarea cu reprezentanții ANPC și ai celorlate instituții implicate.
Acțiunea de control cu această tematică a început ieri 7 iulie și va fi coordonată de la nivel central.