Lipsa microelementelor de bor și molibden poate afecta nivelul recoltei la culturile de mazăre și soia!

Borul joacă multiple roluri pozitive în plante, cum ar fi alungirea celulelor, creșterea stigmatului, stimularea înfloririi, formarea și calitatea polenului, formarea boabelor, conținutul în substanțe de rezervă (zahăr, ulei, proteine), influențând direct producția și calitatea acesteia. Deficiența de bor este favorizată de secetă și apare frecvent la culturile înființate pe soluri nisipoase și cu pH ridicat sau pe solurile cu un conținut ridicat de azot și de calciu, determinând uscarea mugurilor terminali, diminuarea drastică a procesului de creștere și dezvoltarea plantelor, a fecundării florilor, rezultând păstăi cu puține boabe și implicit producții mici și de calitate inferioară.

Chiar și în perioade ploioase, dat fiind faptul că borul nu este legat în sol, acesta poate fi spălat ușor asemenea azotului și sulfului. Aplicat foliar, borul influențează pozitiv gradul de fecundare al florilor și poate determina obținerea de producții ridicate și de calitate superioară.

Deficiența de molibden apare pe soluri cu pH cuprins între 4,7-8,0, carența pe aceste soluri manifestandu-se la o paletă mai largă de culturi, cele mai sensibile fiind floarea soarelui, mazărea, fasolea, soia, lucernă, grâul, porumbul, sorgul, precum și unele soiuri de viță de vie, în special cele roșii. În afara de îngălbenirea plantelor, apariția de necroze sau deformări ale plantelor, deficiența de molibden determină la leguminoasele pentru boabe o scădere a rezistenței plantelor la atacul patogenilor, în special al celor ce determină apariția făinării și a antracnozei.

De asemenea, molibdenul este microelementul responsabil pentru formarea nodozităților și fixarea azotului. Aceste deficiențe pot fi înlăturate, în special prin tratamente foliare preventive sau curative, folosind FoliMax BMol (1.0 – 1.25 l/ha) și FoliMax BorON-EcoMax (1.0 – 2.0 l/ha).

Pentru mai multe detalii despre oferta noastră vă rugăm să apelați la reprezentanții ALCEDO din zona dumneavoastră. Informații găsiți și în aplicația ALCEDO, disponibilă în AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO