Mărarul, plantă ideală în bucătărie!

Mărarul (pe numele oficial Anethum graveolens) este o plantă anuală, cu viață scurtă, originară din Asiei. Frunzele și semințele mărarului sunt foarte bogate în ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică, cu efect pozitiv asupra respirației. Frunzele conțin cantități mici de estrogen. Semințele de mărar conțin ulei volatil antibacterian și sunt recomandate la afecțiuni ca aerofagie, astm, tulburări nervoase, boli ale căilor urinare, boli de inimă, dureri menstruale, insomnie și balonări.

Mărarul poate fi semănat în grădină începând din luna martie și continuând până în luna iulie. Plantele după răsărire trebuie rărite, în așa fel încât să rămână o distanță de circa 20 de centimetri între acestea, dacă sunt cultivate în aer liber. În ghiveci nu este necesară operația, vița plantei fiind scurtă, de corca 6-10 luni. Temperatură de germinație este de 3-4 grade C, dar este optimă la 20-22 grade Celsius.

Mărarul trebuie cultivat în locurile cu bună expunere la soare, are nevoie de un teren de textură medie, bogat în humus, bine drenat și menținut permanent umed, dar fără stagnări de apa.

Mărarul are nevoie de ferilizari suplimentare. Frunzele pot fi recoltate și după 6-8 săptămâni de la semănat, când plantă ajunge la o înălțime de 20 de centimetri. Ele se pot utiliza proaspete, uscate sau congelate pentru aromarea mâncărurilor de pește, carne, salată, dar semințele – care de fapt sunt fructe sunt cele mai intens aromate. Temperatură de vegetație optimă este de 16-18 grade Celsius, în medie.

Spre sfârșitul verii, când semințele nu au încă o culoare roșiatică, fiind încă imature, se tăie inflorescență și se lasă la soare la uscat, după care se păstrează în borcane închis ermetic. Lumina este esențială pentru mărar, influențând direct cantitatea de uleiuri aromate din plantă. Terenurile potrivite pentru cultura mărarului sunt cele fertilizate cu gunoi de grajd.

Mărarul are nevoie de un sol ușor, nisipo-lutoase, cu ph 6-7. Adâncimea de semănat este de 2-3 centimetri. Mărarul se recoltează după ce plantele au 10-15 centimetri înălțime.