Mărul fructul iubirii şi al ispitei

cotidianul agricol, pomicultura

Mărul Malus domestica face parte din familia Rozaceae. Acesta este considerat ca fiind fructul iubirii şi al ispitei din cauza căruia au fost izgoniţi Adam şi Eva din Grădina Edenică a Raiului.

Primele dovezi despre cultivarea merelor s-au descoperit în Orientul Mijlociu acum 4000 de ani. În prezent se cunosc 7000 de varietăţi de meri în întreaga lume europeană.

Cele mai productive soiuri de măr cunoscute la ora actuală în Europa sunt : Jonagold, Ciprian şi Jonathan iar cele mai productive soiuri cultivate în România sunt : Florina, Idared, Mutsu, Bot de Iepure, Golden Auriu etc. Aceste soiuri au capacitatea de a produce aproximativ 350-400 kg de mere la o recoltă, fructele fiind foarte rezistente la cules şi la transportul pe distanţe mai mari.

Acest pomn fructifer îşi va întinde tot timpul rădăcinile acolo unde găseşte îngrăşăminte organice naturale mai multe şi substanţe hrănitoare în sol. El nu îşi va întinde niciodată rădăcinile sale acolo unde solul este pietros şi nisipos. Mărul are un rol deconstipant şi revigorant pentru organismul uman.

Acest fruct stabilizează flora intestinală şi reduce colesterolul. Mai mult mărul vindecă astenia, stresul intelectual, reumatismul, guta, insomnia şi diabetul. Din mere se obţin o serie de alimente de bază pentru omenire cum ar fi : dulceţuri, siropuri, compoturi, vinuri, coniacuri şi plăcinte.

Gospodinele noastre din zona Bucovinei brodează în bucătăria lor plăcintele cu mere care sunt foarte apreciate de turiştii români şi străini. Mărul este un pomn fructifer care se înmulţeşte prin seminţe, butaşi şi prin altoire.

Ultimele cercetări europene din domeniul horticulturii au scos la iveală faptul că randamentul cel mai mare de înmulţire a mărului este altoirea la colet. Acest tip de altoire va da pomului nostru fructifer un nivel bun de creştere şi de dezvoltare şi o productivitate mare care să satisfacă cerinţele populaţiei europene.