Ministrul Petre Daea participă la Consiliul AgriFish de la Luxemburg

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA, va participa în perioada 17-18 octombrie 2022 la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Luxemburg.

Vor fi dezbătute subiecte de interes pentru agricultura românească, printre care: situația de pe piețele agricole, chestiunile agricole legate de comerț, inițiativele UE privind practicile agricole referitoare la gestionarea carbonului, importanța cooperării între statele membre în procesul de pregătire a cadrului UE pentru monitorizarea pădurilor și elaborarea planurilor strategice, constrângerile de cofinanțare ale programelor fitosanitare și veterinare generate de fondurile insuficiente din Programul pentru piața unică, precum și promovarea îngrășămintelor de grajd ca parte a unei economii circulare.

Miniștrii vor realiza un schimb de informații cu privire la situația de pe piețele agricole din fiecare țară, în special în contextul războiului din Ucraina. Cu această ocazie, oficialii din statele membre vor reliefa impactul asupra producătorilor din toate sectoarele generat de creșterea prețurilor factorilor de producție și de indisponibilitatea îngrășămintelor.

Totodată, demnitarii vor oferi Comisiei orientări pentru identificarea provocărilor și a oportunităților de pe piețele agricole internaționale create de eventuale acorduri comerciale multilaterale și bilaterale, cu protejarea, în același timp, a competitivității sectorului agricol al UE.