Modificări importante privind ajutorul financiar pentru lâna comercializată

În acest an, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii care vor să obțină sunt mai drastice față de anul precedent. Astfel, pentru a fi eliminate fraudele, specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) susțin că anul acesta sprijinul va fi acordat numai pentru cel mult 4 kilograme de lână pe cap de oaie. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la sediul MADR.

În acest context, plata maximă pe care o va putea încasa un oier va fi de 8 lei pe cap de ovină. Modificările aduse programului din acest an vor avea rolul de a monitoriza cantitatea reală de lână vândută, mai ales că autoritățile au depistat cazuri de fraudă în câteva județe din țară. Potrivit oficialului  MADR, anul trecut au fost depistate cazuri de ferme în care media de cantitate de lână era de peste 30 kg/cap de animal.

Anul trecut, fermierii au încasat 2 lei pe kilogramul de lână comercializată, suma fiind majorată după ce oierii s-au plâns că sprijinul este prea mic. Anul acesta fermierii vor putea obține în cadrul programelor finanțate de la bugetul de stat maxim 20.000 de euro, în cadrul a 3 exerciții financiare.