Orezu 2020 – Companiile de seminţe prezente la Ziua Porumbului!

Seminţe Fundulea la Ziua Porumbului

Iulian Filipoiu, director general al companiei Seminţe Fundulea, a făcut o scurtă prezentare a activităţii, trecând în revistă şi hibrizii comercializaţi.

“Semințe Fundulea este o companie privată care produce și comercializează în România hibrizi de porumb și floarea soarelui, soiuri de grâu și de soia, precum şi fertilizanți pentru cereale păioase. Anul acesta ne-am prezentat la Orezu cu șase hibrizi, patru din portofoliu commercial, iar ceilalţi doi în experimental. În general, compania vinde hibrizi sub denumirea EVO, aceștia fiind din grupele de maturitate 330 până la 400 FAO, în ideea de a acoperi o paletă cât mai mare pentru tot ce înseamnă arealele de cultură ale României. Rezultate nu sunt concludente aici la Orezu din cauza secetei crâncene din Bărăgan, dar în zonele de vest ale ţării hibrizii noștri chiar s-au comportat excelent, având rezultate foarte bune. Ne dorim ca în viitor condiţiile de cultură să ne permită să arătăm potenţialul real de producţie, având în vedere că suntem printre puținele companii românești care vând hibrizi adaptați în România”, a susţinut specialistul în prezentarea sa.

zp seminte fundulea

RAGT Semințe la Ziua Porumbului

Viorel Spătaru, reprezentantul RAGT Semințe, a spus despre companie că face parte din Grupul de firme RAGT Semences cu sediul lângă Toulouse, o firmă creată în anul 1919 ca o cooperativă a fermierilor din zonă. Astăzi, grupul are filiale în toată lumea, iar din 2009 este prezent și în România.

“Compania RAGT, înfiinţată de un grup de agricultori din patru regiuni franceze, a început activitatea de cercetare privind cultura porumbului în anul 1951, iar în 1963 a pus bazele unui program de selectie şi ameliorare în Aveyron. Astăzi ne bucurăm de un portofoliu destul de larg de hibrizi, acoperind toate grupele de maturitate, de la cei timpurii, FAO 220, până la tardivii FAO 600. Suntem prezenți aici la Ziua Porumbului cu cinci hibrizi de generație nouă, omologaţi între anii 2017-2019, care se caracterizează în principal printr-o foarte bună toleranţă la secetă și arşiţă. Sunt hibrizi care pierd rapid apa din bob la maturitate, fiind adaptați foarte bine condiţiilor meteo din zona de Sud a României”, a menționat Viorel Spătaru.

zp ragt

Specialistul a prezentat o parte dintre hibrizii cu potenţial excelent de producţie, respectiv: RGT INEDIXX – FAO 310, TEXERO – FAO 360, RGT NOEMIXX – FAO 390, URBANIX – FAO 410 şi TEXXEL – FAO 480.

INCDA Fundulea la Ziua Porumbului

Grigore Oprea, Şeful laboratorului de producere sămânță din cadrul INCDA Fundulea, a menţionat că şi în acest an institutul a fost prezent în lotul de la Orezu cu 6 hibrizi de concepţie românească.

“Am venit în acest an cu 3 hibrizi consacraţi şi cu 3 aflaţi în anul doi de testare, deci în fază experimentală. Din păcate, din cauza condiţiilor pedo-climatice, hibrizii noştri, toţi de grupă semitardivă, nu şi-au putut exprima realul potenţial de producţie. Sperăm ca în anul 2021 să vă convingem de valoarea materialului nostru genetic. Din păcate, din cauza lipsei fondurilor materiale, INCDA Fundulea nu poate crea decât hibrizi de precocitate semitardivă”, a explicat cercetătorul.

zp incda fundulea

Expert Agribusiness la Ziua Porumbului

Compania Expert Agribusiness activează pe piaţa agricolă din România din anul 2010 şi are ca principal obiect de activitate comercializarea de seminţe şi pesticide. Încă de la început, specialiştii firmei şi-au propus să acopere în totalitate problemele pe care fermierii le întâlnesc şi, totodată, să găsească soluţiile ideale prin personalizarea gamei de produse şi costurile aferente acestora. Inginerul Georgeta Dicu reprezentantul companiei Expert Agribusiness, a subliniat că la Orezu au fost semănaţi hibrizi de porumb cu genetică pur românească.

zp expert ab

“Expert Agribusiness este o companie românească, în al cărei portofoliu se regăsesc hibrizi de porumb timpurii până la semitardivi, respectiv din grupa de maturitate FAO 270 până la grupa 450, testaţi şi adaptaţi în condițiile pedoclimatice din ţara noastră.  Producem sămânță din hibrizii românești de porumb CERA și EXPERT, chiar şi în cel mai greu sezon și în cea mai secetoasă zonă agricolă, sud-estul țării. Cu ambiție, profesionalism, perseverență și multă muncă, reușim. Din respect pentru partenerii noștri, nu facem rabat de la calitate, puritate genetică și fenotipică. Cu mici excepții, hibrizii CERA ȘI EXPERT s-au comportat onorabil în acest an dificil.

Astăzi am susținut un examen important în fața domnului ministru al Agriculturii și al altor oficialități, al câtorva fermieri și în fața armatei de reporteri, reprezentanți ai presei agricole, vis-a-vis de comportarea hibrizilor românești CERA și EXPERT în condițiile extrem de severe de secetă pedologică și arșiță atmosferică. Am prezentat, de asemenea, câteva dintre preocupările și obiectivele specifice ale programului nostru de ameliorare referitoare la calitatea porumbului, respectiv intenția de a crea hibrizi de porumb cu bobul sticlos, destinați fabricării mălaiului, hibrizi de porumb cu conținut ridicat de proteină și ulei în bob”, a menţionat Georgeta Dicu.