Plantarea și îngrijirea trandafirilor…

Pentru iubitori, trandafirul este cunoscut din cele mai vechi timpuri, iar astăzi este aproape nelipsit din grădinile noastre. Se cunosc peste 200 de specii și un număr impresionant de soiuri de trandafiri, în jur de 20.000. Cea mai răspândită specie sălbatică de trandafir este măceșul (Rosa canina), care crește spontan și în țara noastră. Soiurile de trandafiri nobili, așa cum se mai numesc trandafirii altoiți, se deosebesc între ele prin diferite caracteristici.

Din punct de vedere al modului de creştere ei se clasifică:

  • trandafiri mici, cu coroană ca o tufă, la nivelul solului, dar care nu trebuie confundați cu hibrizii de trandafiri pitici;
  • trandafiri cu trunchi și coroană: au un trunchi înalt de 1,20-1,50 m, care se continuă cu o coroană formata din 4-6 ramuri.
  • trandafiri urcători (cățărători, ghimpanti), cu ramuri lungi de 2-4 m;
  • trandafirii pletoși (cu coroana plângătoare).

Din punct de vedere al modului de înflorire, trandafirii altoiți pot avea o singură înflorire pe an și pot fi remontați (înfloresc din primăvară până toamna). Există și trandafiri cultivați special pentru că au petale parfumate, din care se prepară dulceața sau siropul. Acești trandafiri fac parte din speciile Rosa demascena și Rosa centifolia. Pentru ca trandafirii să înflorească frumos și din abundență, aceștia trebuie plantați în locuri însorite și adăpostite de vânturi puternice. Grădinarii care îndrăgesc această plantă își pot amenaja un rosarium, care să cuprindă mai multe soiuri, diferite prin forma și culoarea florilor.