Platforma demonstrativă Drajna, marca Saaten Union, s-a reinventat

Compania Saaten Union a recoltat platforma de cereale păioase de toamna de la Drajna, locul unde si-a dat întâlnire cu fermierii din zonă pe data de 22-23 mai a.c., eveniment la care toți fermierii au avut ocazia să observe soiurile și hibrizii de cereale păioase, pe viu, și să aleagă varietatea potrivită pentru ferma proprie.

Pentru anul 2023 au fost înființate 3 culturi importante din portofoliul companiei Saaten-Union.

 1. Cereale păioase de toamnă:
 • grâu hibrid, soiuri de grâu,
 • hibrizi de orz, soiuri de orz,
 • triticale și secară.

2. Leguminoase de toamnă și primăvară: mazăre de toamnă și de primăvară, bob de toamnă și de primăvară.

3. Rapiță de toamnă: rapiță convențională și rapiță Clearfield.

Schema de protecție a culturii de cereale păioase de toamnă a cuprins 3 tratamente compuse din: fungicid, insecticid și erbicid, aplicate primăvara. În toamnă a fost utilizat un insecticid pe bază de acetamiprid.

Pentru schema de fertilizare, specialiștii Saaten Union nu au folosit îngrășăminte, ca o premieră, deși planul inițial a fost să se aplice o normă de 600 kg/ha gunoi de pasăre, dar această fertilizare nu a mai fost făcută din cauza condițiilor meteorologice. De la semănat până la maturitatea fiziologică s-a acumulat următoarea cantitate de precipitații: 220-250 mm/mp.

Sola aleasă pentru înființarea culturilor de toamnă a fost arată în vară la o adâncime de 25 cm, după recoltarea culturii de mazăre. A urmat o trecere cu grapa cu discuri pentru a așeza arătura. Înainte de semănat s-a mărunțit solul cu un combinator ușor, care a lucrat terenul la o adâncime de 8-10 cm. Solul este de tip cernoziom cambic, iar nivelul de humus este de 3,2%. În funcție de adâncime, nivelul PH-ului este după cum urmează: adâncime 20 cm = PH 6,29; adâncime 30 cm = PH 6,70; adâncime 40 cm = PH 6,55; adâncime 60 cm = PH 6,83; adâncime 80 cm = PH 7,30. Măsurarea PH-ului a fost realizată într-un singur punct de control.

Norma de semănat pentru orz, dar și pentru grâu, a fost de 360 b.g./mp. Nivelul de înfrățire al culturii a fost unul conform condițiilor pedoclimatice și cultura s-a autoreglat în funcție de factorul limitativ al câmpului: apa. S-au obținut la recoltat aproximativ 550-650 spice/mp pentru grâu și 700-800 spice/mp pentru orz.

Ca nivel de productivitate, media generală a câmpului a fost de 6.879 kg/ha.

ORZ

Pentru cultura de orz, în platformă au fost înființate soiuri, dar și hibrizi, la diferite densități.

SU Laurielle a obținut o producție record de 10.378 kg/ha la o densitate de 360 b.g./mp. SU Laurielle este un soi de orz pe 6 rânduri, NOU, care a demonstrat stabilitate, dar și productivitate ridicată. Este un soi semi-timpuriu, dezvoltă plante puternice, talia este medie, iar capacitatea de înfrățire este una ridicată. Producția realizatăî n atelierul de densități a fost, după cum urmează:

 1. Norma de semănat: 320 b.g./mp = 9.523 kg/ha
 2. Norma de semănat: 360 b.g./mp = 10.378 kg/ha
 3. Norma de semănat: 400 b.g./mp = 7.918 kg/ha

Soiul a fost semănat și în partea de demonstrații a câmpului, la norma de semănat 360 b.g./mp, unde a obținut o valoare apropiată față de atelier, 10.244 kg/ha. În concluzie, acest nou soi de orz, SU Laurielle, a demonstrat capacitate mare de înfrățire, toleranță la cădere și frângere și cea mai mare productivitate pentru densitatea optimă.

SU Ellen este un soi de orz de toamnă pe 6 rânduri, cu un randament superior pentru grupa sa de maturitate – extra timpurie. Acest soi, SU Ellen, are o talie mică, capacitate mare de înfrățire și potențial de producție foarte ridicat. Pachetul genetic vine cu multiple îmbunătățiri precum: talie mică, rezistența împotriva virusului de piticire galbenă a orzului (BaYMV-1 si BaYMV-2) și toleranță mare împotriva principalelor boli foliare. Producția obținută în platformă a fost de 7.375 kg/ha.

Jakubus este pretabil pentru toate zonele de cultură ale orzului, este un soi de orz pe 6 rânduri, tardiv, cu un nivel de productivitate ridicat. Se recomandă inclusiv în zonele cu terenuri dificile și reci. Densitatea de semănat recomandată este de 340-360 b.g./mp, ceea ce asigura la recoltat minimum 750 de spice/mp. Producția realizată în platforma demonstrativă de la Drajna, a fost de 7.976 kg/ha.

GRÂU

Pentru cultura grâului, soiul semitardiv SU Tarroca a fost semănat și el în atelierul de densități, pentru a identifica cea mai productivă și cea mai rentabilă densitate. Producțiile obținute au fost, după cum urmează:

 1. Norma de semănat: 320 b.g./mp = 6.807 kg/ha 9.523 kg/ha
 2. Norma de semănat: 360 b.g./mp = 6.825 kg/ha 10.378 kg/ha
 3. Norma de semănat: 400 b.g./mp = 6.682 kg/ha 7.918 kg/ha

SU Tarroca este un soi de grâu cu o mare capacitate de înfrățire, 4-5 frați fertili în condiții optime, care răspunde favorabil și condițiilor intensive, inclusiv la irigat. Capacitatea de producție este una mare, de peste 10.000 kg/ha. Este un soi de grâu nearistat, semitardiv și echilibrat din punct de vedere al toleranței la principalele boli ale aparatului foliar. Frunza stindard este foarte bine dezvoltată și are mărime mare. Se poate cultiva în toate zonele de favorabilitate ale grâului de toamnă.

Papillon este soiul de grâu care a obținut în ferma domnului Biță Răcman, în județul Giurgiu, o producție de 12.500 kg/ha, media pe 100 ha la neirigat. în anul 2022. În platforma demonstrativă marca Saaten Union, fermierii au admirat în vegetație dezvoltarea culturii, în condițiile pedoclimatice specifice județului Călărași, cu o tehnologie medie către minimă. Este un soi de grâu panificabil, semi-timpuriu, aristat, din genetică de ultimă generație, nou, intrat recent în portofoliul Saaten Union România. În acest sezon 2022-2023, soiul de grâu PAPILLON a obținut 7.909 kg/ha.

În aceeași platformă au fost înființate alte două culturi, fără îngrășăminte chimice, dar cu aplicare de îngrășăminte BIO: FLOAREA-SOARELUI și PORUMB.

Portofoliul de floarea-soarelui cuprinde:

 1. hibrizi rezistenți la Plasmopara halstediiVictory CL, Marquesa CL, Valparaiso CLP.
 2. hibrizi rezistenți la Orobanche spp.: SURO162, Alexa SU, Davero SU, Neta SU, Stinger SU.
 3. hibrizi extra-productivi: Victory CL, Paraiso 102CL, Marquesa CL, aceștia dovedind potențial de producție de peste 5.000 kg/ha în anul agricol 2022.

Portofoliul de porumb cuprinde hibrizi din grupele FAO 250 – FAO 600, inclusiv un hibrid sticlos, ISH311v – FAO 320.

Evenimentul dedicat culturilor de primăvară este programat pentru prima jumătate a lunii august, două zile consecutive, 8/9.08.2023.

Va invităm să ne fiți alături și în anul 2023 pentru a vedea pe viu portofoliul de primăvară al companiei Saaten Union România.

Ing. Ionuț Bărbulescu

Director cercetare dezvoltate floarea-soarelui și porumb