Platforma demonstrativă Drajna, marca Saaten Union, se reinventează după „chipul și asemănarea” noului PNS 2023-2027

Compania Saaten Union a înființat platforma de cereale păioase de toamnă pentru evenimentul anului 2023, eveniment cu o lungă tradiție pentru culturile de toamnă, dar și pentru cele de primăvară.

Pentru anul 2023 au fost înființate 3 culturi importante din portofoliul companiei Saaten-Union.

  1. Cereale păioase de toamnă: grâu hibrid, soiuri de grâu, hibrizi de orz, soiuri de orz, triticale, ovăz și secară.
  2. Leguminoase de toamnă: mazăre de toamnă, bob de toamnă.
  3. Rapiță de toamnă: rapiță convențională și rapiță Clearfield.

Sola aleasă pentru înființarea culturilor de toamnă a fost arată în vară, după recoltarea culturii de mazăre, la o adâncime de 25 cm, după care s-a efectuat o trecere cu grapa cu discuri pentru a așeza arătura. Înainte de semănat s-a mărunțit solul cu un combinator ușor care a lucrat terenul la o adâncime de 10 cm.

Norma de semănat pentru orz, dar si pentru grâu, a fost de 360 b.g/mp. Deoarece genetica marca Saaten Union are o capacitate mare de înfrățire se vor obține aproximativ 950 de spice pe mp la recoltat. Soiurile Saaten Union au obținut producții remarcabile în anul 2022, între 9 și 13 t/ha.

SU Ellen este un soi de orz de toamna pe 6 rânduri cu un randament superior pentru grupa sa de maturitate – extra timpurie. Acest soi, SU Ellen, are o talie mica, capacitate mare de înfrățire si potențial de producție foarte ridicat.

Soiul nou de orz, SU Laurielle, a fost semănat intr-un atelier de densități pentru a demonstra vizitatorilor capacitatea sa mare de înfrățire, toleranta la cădere si frângere si productivitatea cea mai mare pentru cea mai optima densitate. In prezent in câmpul de testare s-au semnalat următoarele densități: 280, 380 si 460 plante pe metru pătrat.

Soiul de orz Jakubus este foarte apreciat de către fermierii din Romania pentru ca a dovedit an de an capacitatea sa mare de producție. Este un soi de orz pe 6 rânduri, semitardiv, cu o talie medie spre mare a plantelor. Este recomandat sa fie cultivat inclusiv pe solurile mai grele si reci. Densitatea optimă de semănat pentru acest soi este de 320 b.g/mp în condiții bune de cultură.

Pentru cultura grâului, soiul semitardiv SU Tarroca a fost semănat si el in atelierul de densități pentru a identifica cea mai productiva si cea mai rentabila densitate. In prezent atelierul de densitate prezinta următoarele valori: 300, 400 si 440 plante/mp. Cu siguranța la ieșirea din vernalizare cultura va avea minimum 900 de plante pe mp.

SU Tarroca este un soi de grâu cu o mare capacitate de înfrățire, 4-5 frați fertili, care răspunde favorabil si condițiilor intensive, inclusiv la irigat. Capacitatea de producție este una mare, de peste 12.000 kg/ha. Pentru acest segment, productivitate foarte ridicata, compania recomanda tuturor cultivatorilor de grâu din Romania sa testeze  si soiul de grâu Papillon. Este soiul de grâu care a obținut in ferma domnului Bita Racman, in județul Giurgiu, o producție de 12.500 kg/ha, media pe 100 ha la neirigat. În platforma demonstrativă marca Saaten Union fermierii vor putea vedea acest soi în condițiile pedoclimatice specifice județului Călărași, cu o tehnologie medie către minimă.

Schema de protecție a culturii de cereale păioase de toamna cuprinde două erbicide si doua fungicide cu aplicare în primăvară.  Pe platforma demonstrativă Saaten Union România se implementează o rotație și un asolament eficient. În asolamentul platformei se întâlnesc peste 6 specii de plante: plante oleaginoase, plante tehnice, cereale și leguminoase. Prin respectarea rotației se obțin terenuri curate de buruieni, dar și de patogeni, se obțin terenuri mai ușor de prelucrat și cu o faună mai bine dezvoltată.

Evenimentul dedicat culturilor de toamnă este programat în luna mai 2023. Vă invităm să ne fiți alături și în anul 2023 pentru a vedea pe viu portofoliul de toamnă al companiei Saaten Union România.

Cu deosebită considerație,

Ionuț Bărbulescu