
Bolile pot cauza producții mai scăzute, în primul rând din cauza scăderii capacității fotosintetice, dificultăți la recoltare (că urmare a slăbirii parții vegetative superioare), aspect comercial slab sau mai mult, scăderea capacității de depozitare. Printre cele mai importante boli care afectează cultura de morcov, regăsim:
1. Alternarioza – Alternaria dauci
Mod de atac / Condiții de dezvoltare /Management
În urma atacului, de la exteriorul către interiorul frunzei apar pete neregulate de culoare maro închis până la negru, cu margini galbene. La atac sever, petele conflueaza, provocând ofilirea totală frunzei, mai sensibile fiind frunzele mature. Chiar dacă partea subterană rămâne neafectată, partea vegetativă de la suprafață se desprinde ușor, cauzând astfel probleme la recoltare. După recoltare, ciuperca poate rămâne în sol pe resturile de plante, asigurandu-și astfel transmiterea. În condiții umede și la temperaturi cuprinse între 20 și 30˚C (optim 28˚C) ciuperca sporuleaza abundent, fiind capabilă să formeze spori chiar și sub 8˚C.

Măsurile de management presupun respectarea tehnologiei de cultură, realizarea rotației, dezinfecția chimică a semințelor, utilizarea soiurilor și hibrizilor rezistenți (ex. Invicta F1) precum și aplicarea de îngrășăminte foliare (ex. Folimax Silicium) care fac ca frunzele să fie mai rezistente la recoltare și, implicit, mai puțin susceptibile la atacul bolii. După recoltare, se recomandă eliminarea resturilor vegetale. Printre tratamentele chimice se recomandă:
•CHAMANE / AFFIX 250 SC – 1 l/ha
•DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha
•SCALA – 2 l/ha DAGONIS – 1 l/ha
•SIGNUM – 0.75 l/ha
2. Cercosporioza morcovului – Cercospora carotae

Mod de atac / Condiții de dezvoltare /
Management Infecția cu această ciupercă poate fi recunoscută după petele mici, ovale, dispuse la nivelul frunzelor, cu un centru deschis la culoare și margini brun închise, care ulterior cresc și confluează, cauzând distrugerea parțială sau totală a frunzelor. Inoculul supraviețuiește pe resturile culturii anterioare cât și pe alte plante gazdă, respectiv diferite specii de plante sălbatice. Condițiile optime pentru dezvoltarea ciupercii sunt reprezentate de o temperatură de 28°C și o perioadă de umezeală a frunzelor cuprinsă între 24 și 48 de ore. În funcție de evoluția temperaturii, boala sporuleaza la 10 zile de la infectare. Măsurile de management presupun menținerea unei culturi cât mai sănătoase, stabilirea unei rotații a culturii corecte, aplicarea îngrășămintelor foliare dacă este cazul, evitarea irigării prin aspersie, controlul constant al buruienilor, eliminarea resturilor vegetale.
3. Făinarea – Erysiphe umbeliferarum
Mod de atac / Condiții de dezvoltare /Management
Această boală se manifestă în principal în condiții de vreme caldă și uscată, atacând toate organele verzi ale plantei. Frunzele infectate prezintă pe suprafața acestora un miceliu alb, pulverulent, care poate acoperi întreagă suprafață, spre finalul ciclului de vegetație putând fi observate fructificațiile ciupercii, principala sursă de inocul responsabilă infecțiilor următorului an. La atacuri puternice, frunzele se răsucesc, brunifica și în final se usucă. Infecția se produce în condiții de temperatură cuprinse între 10-32˚C, semnele bolii fiind observate după 15-20 zile de la infecție. Mai mult, răspândirea bolii se realizează cu ușurință prin intermediul vântului.

Printre măsurile de management se recomandă în primul rând monitorizarea culturii, igienizarea prin eliminarea bururienilor ca posibile plante gazdă, cultivarea de soiuri și hibrizi rezistenți, utilizarea corectă a irgiarii prin aspersie, boala dezvoltandu-se în condiții de uscăciune la nivelul suprafeței foliare.
Tratamentele chimice pot fi realizate cu unul dintre produsele:
• ALLSTAR 250 SC – 0.75-1.0 l/ha
• DAGONIS – 0.6 l/ha
• DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha
• FLINT MAX 75 WG – 0.3 kg/ha
Putregaiul cenușiu – Botrytis cinerea, Botrytis fuckeliana
Mod de atac / Condiții de dezvoltare /Management
Ciuperca polifagă atacă numeroase specii de legume, provocând pagube importante mai ales în condiții de umiditate ridicată (80-100%), cât și în condiții de depozit. În primele faze ale depozitării, apar leziuni brune-negricioase, însă fară puful specific. Susceptibilitatea la atacul ciupercii crește proporțional cu durata de depozitare. Ulterior, la nivelul petelor respective apare puful alb-cenușiu, apos, tesustul atacat devenind moale, putând compromite astfel o importantă cantitate de morcovi depozitați. În timpul vegetației, ciuperca atacă și celelalte părți supraterane verzi, la nivelul acestora putând fi observate pete adâncite și umede, de culoare brună, cu forme și mărimi neregulate.

Măsurile de management recomandate încep cu tehnologia de cultură și respectarea unor distanțe corespunzătoarea care să asigure aerisirea corectă, evitarea menținerii unei umidități ridicate pe durate lungi la nivelul frunzelor (evitarea irigării seara sau în timpul nopții), îndepărtarea cu grijă a plantelor atacate, evitarea producerii rănilor care constituie porți de pătrundere ale ciupercior patogene, aerisirea spațiilor de depozitare.
5.Phytium sp., Phytium violae
Mod de atac / Condiții de dezvoltare /Management Phytium violae Atacul acestei ciuperci este destul de periculos, determinând la nivelul rădăcinilor de morcov aparatia unor cavități specifice, depreciind cantitativ și calitativ recolta. Simptomele debutează cu apariția unor pete ovale, de culoare maro cenușii, imediat sub țesutul superior al rădăcinii. Zona afectată însă crește ulterior în dimenisuni, pe fondul creșterii naturale în lungime și în circumferință a morcovului, determinând astfel ruperea țesutului și apariția cavităților specifice, care cresc în dimensiuni. Ciuperca își asigură transmiterea prin intermediul miceliului localizat la nivelul resturilor vegetale sau prin intermediul sporilor de rezistență.

În condiții optime (umiditate și o temperatură moderată) o plantă adultă poate fi grav afectată și într-un timp relativ scurt. Mai mult, existența acestor cavități constituie porți de pătrundere și a altor patogeni, contribuind la intesificarea procesului de degradare. Pe lângă temperaturile optime, de la 18˚C până la 25˚C, ciuperca atacă culturile de morcov ce prezintă un procent ridicat de umiditate la nivelul solului, cât și cu niveluri ridicate de îngrășământ.
Printre metodele de management cele mai eficiente se remarcă rotația cuturilor (cu ceapa spre exemplu), existența unui bun drenaj la nivelul culturii, utilizarea soiurilor sau hibrizilor rezistenți / toleranți (Norwalk F1, Carvora F1), eliminarea resturilor vegetale, fertilizarea echilibrată. Tratamentele curative pot fi realizate cu RAISAN 51.
Ing. Cojanu Daniel Nicolae ICDPP – București
Sursa: https://www.sanatateaplantelor.ro/principalele-boli-ale-morcovului-si-managementul-acestora/