Principalele boli și dăunători din cultura ceapă

Principalele boli care pot afecta cultura de ceapă sunt:

  • Mana cepei – este o boală provocată de ciuperca Peronospora destructor și poate provoca pierderi mari de recoltă. Mana afectează atât frunzele, cât și bulbii de ceapă și poate fi recunoscută după apariția unor pete galbene pe frunze, care duc la uscarea acestora.
  • Alternarioza – această boală este provocată de două ciuperci agresive, Alternaria porri și Stemphylium vesicarium. Apariția bolii este favorizată de umiditatea ridicată și de temperaturile cuprinse între 18 și 25 de grade Celsius. Atacul poate fi recunoscut după apariția unor pete cu aspect umed, care se măresc și apoi capătă o culoare cenușie în centru și galbenă pe margine. Odată afectate, plantele se îngălbenesc, li se îndoaie vârfurile și mor.
  • Rugina – este o boală cauzată de o ciupercă ce apare atunci când umiditatea este ridicată, iar temperaturile zilnice sunt cuprinse între 10 și 24 de grade Celsius. Boala oprește dezvoltarea plantelor, le deformează și duce la uscarea frunzelor la vârfuri.

Soluții inovatoare pentru cultura ceapă

O soluție eficientă pentru combaterea manei este Polyram® DF (fungicid pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaților), cu un risc scăzut de apariție a rezistenței.

Atât rugina, cât și alternarioza pot fi combătute cu Dagonis®, un fungicid polivalent, ușor de folosit și care se poate aplica la peste 20 de culturi.

Mana și pătarea pustulară sunt boli frecvente întâlnite în cultura ceapă. Novicure este un instrument excelent, care combate eficient cele mai păgubitoare boli la bulburoase. Produs omologat inclusiv pentru culturi în sistem ecologic, Novicure® este un fungicid și bactericid cu o formulare modernă, ce asigură o acoperire excelentă a frunzelor și fructelor, precum și rezistență la spălare.

Dăunătorii care produc daune mari în cultura ceapă sunt:

  • Nematodul bulbilor;
  • Gândacul roșu al cepei;
  • Cărăbușul de mai;
  • Musca cepei.

Tratarea arpagicului înainte de plantare

Pentru a preveni atacul de mană sau putregaiul alb, bulbii de ceapă se pot trata cu soluții care au fereastră largă de aplicare, precum este fungicidul și bactericidul Novicure. Doza recomandată este de 1,4-1,8 kg/ha, cu un timp de pauză până la recoltare de 14 zile.