Morcovii (Daucus carota L.) sunt printre cele mai importante legume radacinoase din familia Apiaceae cultivate la nivel mondial, numarandu-se printre primele zece culturi legumicole cele mai importante din punct de vedere economic din lume, atat ca suprafata de productie, cat si ca valoare de piata.
Cultura de morcovi, insa, poate fi afectata atat de daunatori, cat si de diferite boli in conditii de camp sau depozit, acest lucru afectand negativ randamentul si calitatea unei culturi. Productia de succes a culturii depinde in mare parte de prevenirea si controlul eficient al daunatorilor si bolilor.
Printre cei mai importanti daunatori se numara:
- Melodoidogyne hapla – Nematodul galicol al radacinilor de morcovi (fig. 1)
Nematozii sunt daunatori polifagi, fiind cunoscuti a ataca nu mai putin de 350 de specii de plante (ex: cartof, sfecla, capsun, lucerna, etc). In multe regiuni producatoare de morcovi, acestia reprezinta factori majori care limiteaza productia de morcovi, unele studii concluzionand ca pierderile in culturile de morcovi din Romania ajung pana la chiar 40%.
Biologie / Ecologie / Mod de atac
Are 1-3 generatii pe an si ierneaza ca ou in interiorul resturilor vegetale sau in sol. Nematodul se gaseste in sol si este atras de substantele chimice emanate de morcov in timpul germinarii si alungirii celulare. Larvele invadeaza radacina, hranindu-se din tesutul floem, determinand la nivelul celulelor fenomenul de gigantism. Femelele cresc foarte mari, iar ca urmare a migratiei si dezvoltarii nematodului in interiorul morcovului, tesutul din jur trece prin modificari morfologice, putandu-se oberva umflaturi si noduri. In cele din urma, tesutul specific din jurul femelei se rupe, eliberand o masa gelatinoasa care contine cateva sute de oua din care se dezvolta larvele.
Management
Printre masurile recomandate se numara atat cele de preventie, ca rotatia culturilor, dezinfectarea materialelor sau utilizarea unor hibrizi cu rezistenta la nematozi, pana la cele curative ca tratamentele termice cu aburi, solarizare sau utilizarea metodelor chimice (Basamid Granule, Raisan 51, Vydate 10G etc.).
- Psila rosae – Musca morcovului (fig. 2)
Biologie / Ecologie / Mod de atac
Daunatorul hiberneaza ca pupa in sol, adultii facandu-si aparitia in luna aprilie. Femele parasesc locurile in care se adapostesc pentru a depune ouale la nivelul solului, in jurul bazei plantei (pana la 120 oua). Larvele odata iesite, se hranesc initial la nivelul tesutului fin de pe lateralul radacinii dupa care patrund in radacina principala, provocand galerii. In plus, plantele au cresteri reduse, ulerior putrezind usor in depozit. La nivelul leziunilor se pot dezvolta cu usurinta si alte boli. Morcovii care sunt semanati devreme pot fi atacati inca de la mijlocul lunii mai, musca fiind prezenta pana in luna octombrie. In aceasta perioada poate depune continuu oua pe camp, prin urmare cultura trebuie protejata in mod constant impotriva larvelor.
Management
Testele au aratat ca se poate gestiona cu succes daunatorul mai ales in zonele necunoscute anterior a fi cultivate cu morcov, insecta deplansadu-se la maxim 1 km de o cultura infestata. Mai mult, utilizarea soiurilor rezistente (Sytan, Regulus, Elan etc.), utilizarea capcanelor, aratura adanca in toamna, rotatia corecta a culturilor, intarzierea semanatului sau utilizarea insecticidelor (ex: Benevia), pot constitui instrumente ce pot fi aplicate cu succes intr-un program de management integrat.
- Semiaphis dauci – Paduchele verde al morcovului
Biologie / Ecologie / Mod de atac
Majoritatea speciilor de afide au cicluri de viata similare, reusind in conditii climatice favorabile sa dezvolte pana la 11 generatii pe an. Temperatura optima de dezvoltare este de 22-24˚C, sub 14-15˚C afidele reducandu-si activitatea fiziologica, iar sub 4-5˚C se retrag la nivelul radacinilor unde ierneaza. (Rosca si Istrate, 2009). Cand culturile de legume nu sunt disponibile (morcov, patrunjel, pastarnac, marar), afidele se hranesc pe diverse specii de umbelifere sponatane. Hranindu-se cu frunzele de morcov, afidele sunt daunatori cheie, deoarece pot transmite in plus prin modul lor de hranire si virusuri. In conditii de grad ridicat de infestare, la nivelul frunzelor atacate pot aparea gofrari, ingalbeniri, pete necrotice, fiind acoperite de secretiile dulci ale afidelor la nivelul carora se instaleaza ciuperci saprofite.
Management
Dintre masuri, se recomanda insamantarea timpurie, distrugerea buruienilor, strangerea resturilor vegetale, mentinerea unei igiene constante la nivelul culturii.
In implementarea unui sistem integrat, se recomanda si metodele biologice, speciile de Coccinellidae si Chrysopidae fiind cunoscute ca pradatoare pentru afide. In ceea ce priveste metodele chimice, se pot aplica produse ca: Movento 100 SC, Decis 25 WG etc.
- Aethes wiliana – Molia morcovului
Biologie / Ecologie / Mod de atac
Specie regasita frecvent in regiunile Banat, Oltenia si Muntenia, unde poate provoca pagube importante.
Prezinta o generatie pe an, iernand ca adult la nivelul solului, in radacinile de morcovi sau in alte locuri adapostite. Adultii apar in a doua jumatate a lunii mai, femelele dupa copulatie putand depune pana la 150 oua, din care ies ulterior larve care ataca mai intai zona coletului dupa care patrund in radacina de morcov, unde formeaza galerii. Specia ataca atat morcovul de cultura cat si cel salbatic, consumandu-le tesuturile la nivelul carora se instaleaza diverse microorganisme care fac morcovii improprii pentru depozitare.
Management
Masurile de preventie presupun in primul rand respectarea tehnologiei de cultura, distrugerea buruienilor spontane, iar in ceea ce priveste morcovii de depozit, realizarea corecta a sortarii acestora. Dintre tratamente, se poatet folosi eventual unul dintre produsele: Mospilan 20 SG, Coragen etc.
Bibliografie
- Rosca, I. & Istrate, R. (2009). Tratat de Entomologie, Alpha MDN, Bucuresti.
Ing. Cojanu Daniel Nicolae ICDPP – Bucuresti
Sursa: https://www.sanatateaplantelor.ro/principalii-daunatori-ai-culturii-de-morcovi/