Problemele actuale ale culturii sfeclei de zahăr în România…

AGRANA ROMÂNIA a organizat astăzi, 15 septembrie, simpozionul „ZIUA SFECLEI DE ZAHĂR 2022”, alături de Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman (ACSZR) și Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (FCSZR), cu sprijinul ALMOS și împreună cu partenerii Bayer, KWS Semințe România, Strube, Ses Vanderhave și Maribo DLF. Tema generală a fost: „Problemele actuale ale culturii sfeclei de zahăr în România”.

Deschiderea evenimentului i-a revenit directorului general Agrana, domnul Schwihla Herwig. Din partea Almos a luat cuvântul doamna Minnegard Mosel, membru în consiliul de administrație al companiei. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost reprezentat de doamnele Elena Tatomir, director general la Direcția Generală Politici Agricole și Strategii și Maria Tatu, consilier, care au menționat faptul că în cadrul MADR se vor face eforturi concentate în această direcție, atât pentru a susține cultivatorii de sfeclă de zăhar, cât și în vederea relansării unităților de procesare.

Obiectivele principale ale simpozionului din acest an au vizat prezentarea noilor hibrizi performanți de sfeclă de zahăr, atât în sistem convențional, cât și în sistemul Conviso Smart, precum și produsele și tehnologiile de aplicare ale acestora, recomandate de firmele furnizoare.

Evenimentul a avut loc în localitatea Trifești, jud. Neamț, în câmpul demonstrativ al Grupului de firme ALMOS, administrat de inginerul Alexu Molodoi, având ca subiecte de discuție:

– Situația actuală a culturii de sfeclă de zahăr în zona de cultură a fabricii Roman – temă susținută de Agrana România.

– Perspective ale culturii sfeclei de zahăr și a zahărului în România și în UE – Ian PUIU (ACSZR) / Mihai DIMITRIU (FCSZR)

– Portofoliul de hibrizi de sfeclă de zahăr Maribo DLE – Carmen BADEA / Nikolaus SAMSTAG

– Portofoliul de hibrizi de sfeclă de zahăr Strube – Petru SIMIONIUC

– Portofoliul de hibrizi de sfeclă de zahăr KWS – Roxana GĂMAN

– Portofoliul de hibrizi de sfeclă de zahăr Ses Vanderhave – Mihail DIMITRIU / Emil PREVUZNAK

– Tehnologii moderne de cultivare a sfeclei de zăhar – Marian VOICU / Silviu VLAICU.

Roxana Găman, Director Divizia Sfeclă de Zahăr KWS Semințe, a prezentat hibrizii din tehnologia Conviso Smart, un sistem care face diferența fata de convențional. Fermierii prezenți au apreciat lotul demonstrativ al companiei KWS, care a excelat ca și performanță, dar și standul companiei, unul modern și inedit.

Marian Voicu, Director zonal Bayer și Silviu Vlaicu, reprezentant zonal Bayer au vorbit despre eficacitatea erbicidului inovator Conviso One, care face parte din sistemul Conviso Smart.

În cadrul evenimentului a urmat prezentarea celorlalte loturi înființate cu hibrizii companiilor partenere: Strube, Ses Vanderhave și Maribo DLF.

La finalul întâlnirii au avut loc discuții pe baza temelor prezentate, concluzii și detalii suplimentare privind cultivarea sfeclei de zahăr în România.