Produsele alimentare tradiţionale bihorene promovate la Olimpiada gastronomică de la Stuttgart.

Produsele alimentare tradiţionale bihorene au fost promovate la cel mai important eveniment culinar mondial al anului: Olimpiada gastronomică de la Stuttgart.

 La degustarea organizată luni, 17 februarie 2020, de „GOOD CHEFS Oradea” au participat conducerea World Association of Chefs Societies (inclusiv preşedintele Thomas Gugler), şefii bucătarilor din mai toate ţările participante la Olimpiadă, dar şi echipele naţionale de seniori şi juniori ale României.

“Pe masă au fost pâine, mezeluri şi brânzeturi, miere şi dulceţuri, zacuscă şi murături, siropuri, sucuri şi ceaiuri, pălincă, vin şi bere, toate din Bihor. Degustarea a avut loc chiar la standul W.A.C.S. (World Chefs Village)”, a declarat, Nicolae Pop unul dintre organizatorii degustării.Printre produsele oferite spre degustare de producătorii bihoreni s-au regăsit:

  • Pâine tradiţională, cornuleţe cu gem de prune, chec cu vişine (Pită Lugaş),
  • Salam „D’ALE PORCULUI” (Carmangeria Bene – Salonta),
  • Cârnaţi, jumări şi salam de mangaliţă, salam de vânat, tobă tradiţională, (Andromi, Carmangeria Bene – Salonta),
  • Pastramă de vânat (Carmangeria La Seba – Oradea),
  • Caşcaval maturat din lapte organic de capră cu busuioc/ chimen (Lapte organic de capră – Uileacu de Munte),
  • „Fructonată”, dulceaţă bio din fructe (Phenalex)
  • Sirop şi dulceaţă bio din cătină, cătină bio în miere (Mateaş Ramona I.I. – Oşorhei),
  • Miere de brad şi zmeur, castan, mană, salcâm, tei, polifloră; sâmburi de nucă în miere (Stupina Popa – Pomezeu, Maria Brânzaş P.F.A. – Calea Mare),
  • Păstrăv afumat cu brad, pate din ficat de păstrăv, zacuscă cu păstrăv (Păstrăvia Şoimuş – Roşia),
  • Zacuscă bio de pitoance şi ghebe/ fasole/ vinete (Straiţa Bunicii – Sălişte de Vaşcău, Phenalex),
  • Dulceaţă de ardei iute cu pepene galben/ prune/ piersici (Straiţa Bunicii),
  • Siropuri naturale (Straiţa Bunicii, Bocceluţa cu Bucate, Melisa Plant – Poienii de Jos),
  • Trufe din Ţara Beiuşului (Bocceluţa cu bucate),
  • Fructe bio uscate (Phenalex)
  • Hribi şi gălbiori uscaţi (Bocceluţa cu bucate),
  • Pălincă de Pomezeu; Pălincă de gutui (Manufactura Fenesi Oradea),
  • Vin de Diosig (Crama Mados); Vin de coacăze (Manufactura Fenesi),
  • Prima bere sălbatică românească, fermentată pe coacăze negre (Addictive Brewing Oradea),Must concentrat de struguri (Phenalex),
  • Suc din fructe presate la rece (Freshbit Oradea),
  • Ceai din plante medicinale (Melisa Plant),
  • Produse bio din lavandă (Lavanda Criss – Calea Mare).

Delegaţia „GOOD CHEFS Oradea” i-a avut ca reprezentanți pe Nicolae POP, iniţiatorul conceptului, Ciprian URS (ManagEvent) şi Horia Ciocan (Addictive Brewing).