Programul AGRO INVEST a fost notificat la Comisia Europeană şi până la finele lunii aşteptată aprobarea!

Fermierii şi alte afaceri din domeniul agro-alimentar vor primi de la stat, prin adoptarea noului subprogram AGRO INVEST, 10% din valoarea finanțării, susține vicepreşedintelui PNL Daniel Constantin. Guvernul a adoptat Ordonanță de modificare a Programului IMM INVEST, în sensul adoptării noului subprogram AGRO INVEST, dedicat în mod special IMM-urilor din domeniul agriculturii şi industriei alimentare.

Măsura a fost propusă şi dezvoltată de către vicepreşedintele PNL Daniel Constantin, împreună cu ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, fiind agreată de premierul Ludovic Orban.

Principalele particularități ale acestui subprogram sunt: va exista o perioadă de grație mai mare, la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni (perioadă în care trebuie să plătească doar dobânda), lucru care va da o gură de oxigen suplimentară celor aflați în dificultate; rambursarea creditului este customizata, în sensul în care OUG prevede că fermierii pot să ramburseze de minim 2 ori pe an (cu alte cuvinte, rambursarea se poate face doar după recoltare, sau oricând îşi pot permite fermierii pe durata unui an); se oferă un grant de 10% din valoarea finanțării, ceea ce face ca acest tip de finanțare să fie extrem de interesant în special pentru cei care doresc să facă investiții importante în agricultură.

Sectoare care nu au fost eligibile în programul IMM INVEST, cum ar fi producția de vin şi de bere, au putut fi introduse acum în AGRO INVEST. Ceilalți beneficiari sunt din industria alimentară în general, cum ar fi: industria morăritului, panificației şi a produselor făinoase, industria cărnii şi a produselor din carne, industria laptelui, uleiulilor vegetale, industria valorificării fructelor şi legumelor etc.

De asemenea, sunt incluse toate sectoarele din zona de agricultură, zootehnie şi legumicultură. Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a anunțat că programul AGRO INVEST a fost notificat la Comisia Europeană şi până la finele acestei luni este aşteptată aprobarea.