Programul Tomata se va derula și în anul 2020 cu anumite amendamente

Programul Tomata se va derula și în acest an, valoarea subvenției va fi tot de 3.000 de euro, dar condițiile de acordare impune mai mult control, ca pe piață chiar să ajungă roșii românești, fără să fie înecate de pesticide. În plus, se modifică și perioada în care se pot comercializa tomatele subvenționate, astfel că dispare „sesiunea de toamnă”, dar termenele impuse de proiectul de HG ar scurta mult timpul de decontare a subvențiilor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale supune dezbaterii publice un proiect de HG Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2020.

În continuare, subvenția se acordă pentru o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, iar producția să fie de minimum 2 kg tomate/mp. Mai nou, producătorii înscriși în program trebuie să fie în Registrul agricol de la primăria pe raza căreia se află solariile sau serele cu roșii, dar mai ales că dețină un un Registru de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor. În plus, trebuie să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.

Cea mai mare schimbare se referă la valorificarea producției, care nu poate fi realizată mai târziu de 31 mai inclusiv. În anii anteriori, beneficiarii programului puteau vinde roșiile în perioada noiembrie-20 decembrie.

Pentru 2020, Ministerul Agriculturii a alocat 39,477 milioane de euro, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 187,5 milioane de lei. „Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.248,8 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/beneficiar/an, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019”, se arată în proiectul de HG. Față de anii anteriori, când fondul de subvenționare se suplimenta în funcție de cerere, în acest an anvelopa financiară rămâne fermă. În cazul în care cererile depășesc fondul alocat, valoarea subvenției va fi diminuată corespunzător, precizează proiectul de HG. De remarcat este faptul că beneficiarii programului, persoane fizice sau juridice, nu trebuie să depășească ajutoare de minimis de 20.000 de euro, indiferent de program, valoare cumulată pe durata a 3 ani, inclusiv 2020.