”Provocările climei în agricultură”, un eveniment dedicat conștientizării nevoii de dezvoltare a asigurărilor agricole

Aon România, unul dintre liderii globali în brokerajul de asigurări, a organizat astazi, 16 noiembrie, la InterContinental Athénée Palace Bucharest, evenimentul cu tema Provocările climei în agricultură”. Manifestarea a reunit experţi din domeniul agricol și al asigurărilor, pentru a dezbate riscurile din industrie, parteneriatele dintre asigurători și fermieri, creșterea apetitului fermierilor pentru acoperirea riscurilor și soluțiile inovatoare menite să sprijine comunitatea de fermieri. 

Anul 2022 a adus provocări majore tuturor companiilor din industria agricolă, nu doar în România, ci la nivel global. Cu o pierdere mondială de peste 313 miliarde de dolari cauzată de evenimentele climatice extreme, dintre care doar 132 de miliarde de dolari au fost despăgubiți, devine tot mai evidentă necesitatea identificării unor soluții inovatoare pentru consolidarea sectorului agricol. Astfel, principalii jucători din industria asigurărilor susțin că expansiunea pieței depinde în mare măsură de sporirea numărului de fermieri asigurați, precum și de diversificarea riscurilor pentru a oferi o gamă variată de produse cu o acoperire complexă.

În plus, rolul crucial al autorităților devine evident, deoarece, prin intermediul subvențiilor acordate, acestea au responsabilitatea de a asigura un nivel înalt de siguranță pentru fermieri și de a contribui la obținerea unor producții care să aducă beneficii semnificative pentru întreaga națiune.

”În ultimii ani, vulnerabilitatea fermierilor în fața riscurilor a cunoscut o creştere semnificativă, determinată de dezastrele naturale declanșate de schimbările climatice, ce au avut un impact devastator asupra producției agricole. Aceste evenimente, laolaltă cu  previziunile climatice negative, au generat un mai mare interes pentru asigurări și au contribuit la conștientizarea problemelor cu care se confruntă industria agricolă. De asemenea, au deschis calea pentru un dialog constructiv între autorități, fermieri și asigurători, orientat spre identificarea soluțiilor optime şi a unor noi oportunităţi şi perspective de colaborare”, a precizat Eugen Anicescu, CEO Aon România.

Evenimentul „Provocările climei în agricultură” s-a desfășurat în două sesiuni interactive cu experți care au explorat o varietate de teme cruciale pentru sectorul agricol.

În cadrul primului panel, „Provocările prezentului prin vocea fermierilor”, s-au discutat subiecte precum impactul climei asupra performanței agricultorilor, abilitatea fermierilor de a înțelege și gestiona riscurile, soluțiile inovatoare pentru fermieri și rolul asociațiilor și partenerilor în sprijinirea acestora. Sesiunea a pus accentul pe dialogul constructiv cu reprezentanți de seamă din cadrul asociațiilor agricole.

În cel de-al doilea panel, „Piața asigurărilor în sprijinul fermierilor – soluțiile oferite de stakeholderii industriei agribusiness”, au fost expuse soluțiile potențiale în sprijinul fermierilor, creșterea apetitului fermierilor pentru acoperirea riscurilor, intersectarea așteptărilor fermierilor cu ale asigurătorilor, riscul de secetă – asigurările clasice și soluțiile inovatoare (parametrice), precum și parteneriatele între industria asigurărilor și fermieri.

”În contextul evenimentelor ultimilor ani și ale schimbărilor climatice, solicitarea de asigurări agricole a crescut constant. Evoluția ascendentă a cererii impune necesitatea unor consultații specializate pentru a personaliza și adapta fiecare soluție la nevoile individuale ale fermierilor. Avem cu toții o responsabilitate în ceea ce privește educarea, comunicarea și înțelegerea fermierilor cu privire la produsele disponibile pe această piață”, a subliniat Cerasela Tudor, expert senior în cadrul liniei de business „Agriculture” Aon România.

Printre speakerii invitați la evenimentul organizat de Aon Romania se numără reprezentanți ai industriei agribusiness și ai organizațiilor de profil: Florin Constantin – Founder AGXecutive, Daniel Stanciu – Grower Marketing Manager Corn, Bayer Crop Science, Eugen Cîrstea – Manager Regional Centru Sud-Est, Agra Asigurări, Ivan Ruzicka – Head of Client & Distribution Management, Axa Climate și Oleksandr Artiushyn – Weather & Agro Risk Transfer Munich Re Munich Re.

De asemenea, la dialog au participat și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri: Tiberiu Stan, vicepreședintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), Nina Gheorghiță, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNSCV). Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost prezentă doamna Elena Tatomir, Director General al Direcției Generale de Politici Agricole și Strategii.

Aon este o companie globală de consultanță specializată în managementul riscului, pensii și sănătate. Cu expertiza sa bazată pe date și livrată de experți, Aon ajută clienții să reducă volatilitatea și să maximizeze performanțele într-o economie globală dinamică. Aon România, parte a grupului Aon plc., este unul dintre liderii pieței de brokeraj de asigurări și consultanță în managementul riscului, oferind servicii calitative și inovatoare pentru companii industriale și comerciale, autorități publice, grupuri de interes, ONG-uri și indivizi.