Reamintim că a fost autorizată folosirea neonicotinoidelor la tratamentul seminţelor de porumb şi sfeclă de zahăr pentru campania de primăvară din 2021!

MADR a emis o autorizare temporară de urgență pentru insecticide neonicotinoide folosite la tratamentul seminței de porumb și sfeclă de zahăr pentru campania de primavară din 2021.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat solicitarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare (PROAGRO, LAPAR, APPR și UNCVS) și a emis o autorizație pentru utilizarea în situații de urgență a insecticidelor pe bază de neonicotioide pentru tratamentul seminței de prumb și sfeclă de zahăr.

Autorizarea este valabilă pentru perioada 25 ianuarie 2021- 24 mai 2021. Tratamentul la sămânță va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați.

În scopul reducerii riscurilor asociate utilizării acestui tip de tratament la sămânță, se impun următoarele măsuri de siguranță:

  • utilizarea semințelor tratate se face doar în regiunile afectate de dăunătorii de sol Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp.;
  • fermierii trebuie să semnalizeze câmpurile însămânțate cu sămânță tratată cu plăcuțe de avertizare;
  • semințele se etichetează corespunzător;
  • stocurile de sămânță tratată, dacă există, nu mai pot fi folosite după data de 24 mai și trebuie distruse.