Reanalizarea editării genomului pentru o agricultură durabilă

Oamenii de știință europeni cer Parlamentului European și Comisiei Europene să reanalizeze editarea genomului pentru o agricultură durabilă și o producție alimentară. Cu un an în urmă, CEJ a avut, din nefericire, o poziție foarte dificilă în ceea ce privește editarea genomului. Comunitatea științifică europeană, care reprezintă 126 de institute de cercetare a plantelor din Europa, îndeamnă acum factorii politici să-și reconsidere verdictul. În ultimul an, cercetarea a subliniat doar potențialul de editare a genomului. Ca urmare, tot mai multe țări din întreaga lume aleg un cadru legislativ rațional care să permită utilizarea judicioasă a tehnicilor de editare a genomului. Aşadar, nici Europa nu poate rămâne în urmă.

Agricultura europeană poate contribui considerabil la Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă. Metodele de reproducere exacte, cum ar fi editarea genomului cu CRISPR, sunt instrumente inovatoare care au potențialul de a contribui la atingerea acestor obiective într-un mod mai rapid și mai eficient.

Cu toate acestea, interpretarea actuală a legislației europene împiedică utilizarea editării genomului pentru agricultura durabilă și producția alimentară în UE. Acest lucru va face mult mai dificil pentru Europa să facă față provocărilor fără precedent cu care ne confruntăm cu toții. O populație în continua creștere, diminuarea biodiversității și creșterea temperaturii pe pământ își fac deja simțite efectele.

O mică revizuire a legislației europene privind editarea genomului îl va armoniza cu cadrul legal din alte națiuni și va permite oamenilor de știință europeni, crescătorilor, agricultorilor și producătorilor să includă editarea genomului ca unul dintre instrumentele lor pentru a face față viitoarelor provocări globale ale dezvoltării durabile și pentru a atenua efectele lor.

Comunitatea științifică europeană a scris o declarație deschisă pentru a îndemna instituțiile politice europene, inclusiv Consiliul European, noul Parlament European și viitoarea Comisie Europeană, să ia măsurile legale adecvate. Acest lucru va permite oamenilor de știință și crescătorilor europeni să aplice editarea genomului pentru agricultura și hrana durabilă. Abilitatea de a utiliza editarea genomului este esențială pentru bunăstarea și securitatea alimentară a cetățenilor europeni.