
Recoltarea se face manual (prin smulgere), semimecanizat cu dislocatorul sau complet mecanizat cu mașina de recoltat ceapa sau combine speciale. După recoltare, ceapa se lasă câteva zile la soare pentru a se usca, apoi se curăță de frunze și se depozitează în locuri uscate și răcoroase.
În mod obișnuit, producția este de 20-30 tone/hectar, dar, în condiții de tehnologie avansată și factori climatici favorabili, se pot obține peste 35-40 tone/hectar.
Când se recoltează ceapa?
Recoltarea cepei se face treptat, primăvara, pentru consumul de ceapă verde, și la sfârșitul verii (pentru recoltarea bulbilor), de obicei, la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, când frunzele au vârful îngălbenit pe o lungime de 2-3 centimetri, iar gâtul se înmoaie și se lasă pe o parte.
Ține cont de tehnologia de cultivare a cepei și adoptă cele mai bune practici agricole pentru îngrijirea și protecția culturii de ceapă. Astfel, poți obține un randament excelent al culturii și recolte sănătoase, de calitate.