Românii ar trebui să fie preocupaţi de consumul de produse locale!

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a decarat că toţi românii ar trebui să fie preocupaţi de consumul de produse locale, precizând că procesatorii şi micii producători vor fi sprijiniţi să se asocieze.

„Pentru producătorii locali, în primul rând este importantă piaţa locală. Sigur că pentru a avea produse mai sofisticate este important şi exportul sau alte pieţe. Piaţa locală ar trebui să fie aşa cum este în toată Europa, principala piaţă. Am văzut că există o preocupare atât a producătorilor, cât şi a consumatorilor faţă de consumul produselor româneşti. Ar trebui să fim preocupaţi toţi cei 18-20 de milioane de locuitori de consumul de produse locale, pentru că aici cel mai mare rol îl are consumatorul. Îl are şi producătorul, că trebuie să se asocieze. Vom sprijini mai ales procesatorii şi producătorii mici să se asocieze, vom finanţa mai mult aceste măsuri care sunt accesate de cooperative astfel încât să le creştem puterea de cumpărare a materiei prime şi de vânzare a producţiei”, a declarat ministrul Agriculturii într-o conferinţă de presă.

Acesta a menţionat că sprijinul autorităţilor centrale trebuie dublat de cel al autorităţilor locale.

„Pe lângă efortul pe care îl face ministerul pentru aceste lucruri, cel mai important rol de sprijin îl au autorităţile publice locale. Fiecare zonă, fiecare judeţ, fiecare localitate are o anumită specificitate. Se cunosc mai bine care sunt brandurile locale, care sunt preocupările agricultorilor şi ale celor din industria alimentară locală. Dacă sprijinul care vine de la nivel naţional este dublat de cel de la nivel judeţean sau local, atunci rezultatele vor fi mult mai bune”, a declarat Adrian Oros.

În context, ministrul a subliniat nevoia de creare a unui lanţ de distribuţie pentru produsele româneşti.

„Toţi cei care acum sunt pe piaţă sau vor apărea, fie că sunt producători individuali sau cooperative, dorim să îi încurajăm să intre în acest lanţ. Aici poate să intervină statul să îi organizeze astfel încât în câţiva ani să poată face colectare, depozitare şi distribuţie, după care statul trebuie să se retragă, iar ei să îşi facă treaba. Nu avem nimic cu retailerii, respectăm toate lanţurile de retail, dar pentru produsele româneşti, în afară de promovarea pe care trebuie să o facem şi noi sau autorităţile publice locale, trebuie să creăm acest lanţ de distribuţie”, aconcluzionat ministrul Adrian Oros.