Romvac recomandă șamponul FiveHerbs – adjuvant în combaterea paraziților externi la câini

Într-o lume poluată, natura încearcă să își mențină proprietățile benefice în preparatele fitoterapice utilizate pentru combaterea diverselor afecțiuni.

Reticența cu care sunt primite produsele fitoterapice se datorează atât lipsei de informație, cât și a modului de gândire al acestei epoci a vitezei 5G. Întoarcerea la natură înseamnă acceptarea unui sistem terapeutic îndelungat, mai sigur și mai puțin traumatizant pentru organism, acesta adresându-se, în general, animalelor care suferă de boli cronice.

Una dintre problemele principale ale câinilor este infestarea cu paraziți externi (purici, păduchi, căpușe etc.), combaterea lor mai mult sau mai puțin eficientă, făcându-se, de obicei, cu produse chimice cu o toxicitate remanentă în organism. Acest lucru nu este de dorit în cazul animalelor ce suferă de boli sistemice sau în cazul raselor de talie mică și a celor cu o anatomie specifică a căilor respiratorii superioare.

Produsul adus în atenția medicilor veterinari și a publicului consumator este prezentat ca un adjuvant în combaterea paraziților externi (în special căpușele), astfel, încercându-se prelungirea perioadei de timp dintre două aplicări chimice. Șamponul poate fi utilizat atât preventiv, cât și curativ, în cazul câinilor debilitați.

Efectele uleiurilor volatile

În compoziția șamponului regăsim cinci tipuri de uleiuri volatile (de unde și denumirea de FiveHerbs), cu activitate antiparazitară, antiifecțioasă și antiflogistică, la care se adaugă efectul liniștitor al florilor de lavandă.

O sumară trecere în revistă a uleiurilor volatile ne conferă imaginea proprietăților principiilor active din plante, care conlucrează în mod sinergic pentru dobândirea efectului final antiparazitar.

Uleiul de Tea Tree (arbore de ceai) reprezintă ingredientul principal, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai puternici repelenți pentru insecte (purici, căpușe), dar și cu o activitate antiinfecțioasă și antifungică extrem de eficace.

Uleiul de pin are acțiune antiparazitară (scabie, purici, dermatofungi) și antiflogistică (calmarea inflamației de la nivelul pielii).

Uleiul de cedru este un bun repelent pentru insecte, dar și un bun regenerator al pielii și al firului de păr. Uleiul de citronella are acțiune contra țânțarilor, cât și antiseptică.

Uleiul de mentă este principiul activ cu efectul calmant cel mai puternic, datorat mentolului, dar totodată, acest ulei reprezintă componenta care, împreuna cu uleiul de Tea Tree, combate în mod eficace scabia (râia). Lavanda se poate numi balsamul dermului în toate stările lui de prurit și durere.

Este bine de subliniat faptul că atunci când luăm decizia să folosim tratamente mai puțin drastice, trebuie să ne înarmăm cu răbdare, pentru că principiile active naturale sunt mai lente în manifestarea apariției stării de „bine”.

Fitoterapia nu trebuie înțeleasă greșit și încadrată în generalul „naturist”. Este o știință complexă, cu reguli bine definite, pentru că plantele pot fi benefice, dar folosite în mod arbitrar, pot deveni toxice.

În concluzie, șamponul FiveHerbs (https://romvac.ro/five-herbs.html) este un produs destinat devotaților noștri prieteni necuvântători, având ca scop final implementarea unui nou mod de a aborda profilaxia și tratamentul infestațiilor parazitare.

Dr. Cătălin Tudoran

Șeful Laboratorului de Diagnostic al Romvac Company S.A.