Sărbătoarea străbunilor, la Sângiorz Băi – „Alesul oilor”

Duminică 22 septembrie 2019, la Sângiorz Băi, pe Lunca lui Ianis din Cormoaia, în organizarea Primăriei orașului Sângiorz Băi, Centrului Cultural „Iustin Sohorca” și Cooperativei Agricole de gradul I Grupului de Producători – Sângiorz Băi, s-a desfășurat Festivalul „Sărbătoarea străbunilor-alesul oilor”.

La eveniment au participat, peste 200 de persoane: localnici, producători agricoli, fermieri, specialiști, invitați.

Dintre personalitățile participante, amintim: Traian Ogâgău – primarul orașului Sângiorz Băi, Lazăr Latu – director general și Dănuț Gîțan – director în cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane, Radu Rey – președinte al Forumului Montan din România, Avram Fițiu – profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj, Mitrofan Lupșan – președintele Cooperativei Agricole Sângiorz Băi.

Festivalul a pus în valoare tradițiile prilejuite de coborârea oilor de la stâne, obiceiurile locale, precum și produsele agroalimentare de calitate obținute de fermierii de pe aceste meleaguri.

În acest context, Cooperativa Agricolă de gradul I Grupul de Producători Sângiorz Băi, a prezentat cele 6 produse ce tocmai au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „Produs montan”: Cașcaval, Telemea, Smântână, Urdă, Caș din lapte de vacă, Brânză frământată de Sângiorz Băi. (Produse aflate la pozițiile 204, 205, 206, 207, 208, 209 în Registrul Național al Produselor Montane https://azm.gov.ro/produs-montan/)

În cadrul festivalului, a avut loc și un spectacol folcloric susținut de ansamblurile artistice „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului și „Unirea” al Parohiei Chețiu Bozieș.

Evenimentul a continuat cu câteva concursuri tradiționale: Mulsul animalelor și măsura laptelui, Cel mai bun caș, Cel mai bun ceaun, Concurs de tăiat bușteni, Concurs de tras bușteni cu caii, Concursuri pentru copii.

La finalul festivalului, au fost oferite diplome de „Ambasadori ai brânzei de Sângiorz”, câtorva persoane ce au contribuit până acum la promovarea acestor delicioase produse agroalimentare și care s-au angajat că vor susține și pe viitor acest demers.