Schimbările climatice pot fi totuși mai degrabă abstracte pentru mulți dintre noi. Am auzit despre topirea polilor, o creștere globală a intensității uraganelor sau a temperaturilor. Pentru mulți europeni acest fenomen nu pare să afecteze viața lor de zi cu zi.
Alimentele pe care le consumați zilnic, de la disponibilitatea la calitatea lor, sunt direct afectate de schimbările climatice. Activitățile agricole depind de condițiile climatice și, prin urmare, sunt extrem de expuse consecințelor schimbărilor climatice.
Consecințele schimbărilor climatice asupra sectorului agroalimentar
Consecințele schimbărilor climatice afectează tot mai mult agricultura europeană. De la condițiile meteorologice extreme până la schimbările în sezonalitate și variabilitate, acestea au un impact semnificativ asupra producției, eventual scăzând calitatea produsului sau reducând substanțial consumabilele.
În vara anului 2018, Europa s-a confruntat cu condiții climatice extreme, cu efecte grave asupra producătorilor. De exemplu, seceta care a lovit Europa a condus la o scădere semnificativă a producției totale de cereale din UE, estimată la 8% sub media ultimelor cinci ani.
Un alt sector afectat este producția de carne de vită. Seceta a dus la o lipsă de furaje, aducând înapoi sacrificarea. Producția netă de carne de vită pentru anul 2018 este prognozată cu 1,6% mai mare decât în 2017.
Nu numai cantitatea de produse agricole, ci și calitatea este amenințată de schimbările climatice. Un exemplu este ploaia frecventă din nordul Europei, care a dus la scăderea conținutului de proteine în grâu în 2017. Acest lucru poate avea apoi un impact negativ și asupra exporturilor europene.
Europa are un sector agroalimentar bogat și divers, care ar trebui protejat. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană dorește să facă un pas înainte și să pună sustenabilitatea în centrul priorităților sale. În iunie 2018, Comisia a adoptat propunerile legislative pentru viitoarea PAC, care urmărește să încurajeze grija față de mediu și acțiunile în domeniul climei și să contribuie la obiectivele legate de mediu și climă ale UE.
Această propunere include
- Un nou sistem de condiționalitate care leagă sprijinul acordat agricultorilor de venituri pentru aplicarea practicilor agricole ecologice și ecologice.
- Schemele ecologice, care vor sprijini și vor stimula depășirea cerințelor obligatorii privind clima.
- Bugetul pentru dezvoltare rurală, din care cel puțin 30% din cheltuieli ar trebui să fie destinate mediului și climei.
În conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris și al Obiectivelor de dezvoltare durabilă, PAC va spori ambiția globală, cu 40% din bugetul total estimându-se că va contribui la acțiunile în domeniul schimbărilor climatice. Cu cerința „lipsei retrospective”, statele membre vor trebui să demonstreze o contribuție mai mare la realizarea obiectivelor specifice legate de mediu și climă.
Aceste obiective ambițioase vor fi atinse printr-un nou sistem de livrare, oferind o mai mare flexibilitate statelor membre și agricultorilor și asigurând o mai mare eficacitate. Aceasta permite o mai bună orientare și proiectare a obiectivelor climatice în funcție de nevoile locale.
