Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația I

Stimate fermier,

Vă reamintim că, în urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023, s-au înregistrat următoarele:

➣ ATENȚIE! S-a înregistrat zbor maxim al adulților de Ostrinia nubilalis în capcanele feromonale instalate în zonele Banat, Crișana, MunteniaOltenia și Dobrogea, iar în zilele următoare se estimează înregistrarea zborului maxim al adulților din prima generație de Ostrinia nubilalis în zona Moldovei.

Grafic Capturi medii zilnice de Ostrinia nubilalis în perioada  2 – 23 iunie 2023, în zonele de monitorizare – Sursa FMC România

În momentul de față, poate fi observată ponta depusă în frunzele din cornet și/sau larvele mici care perforează frunzele de porumb și migrează spre baza acestora. La plantele mai dezvoltate atacul larvelor poate fi observat pe nervura principală, la baza limbului (între teacă și limbul frunzei).

Mod de dăunare Ostrinia nubilalis; Sursa foto: FMC Agro România

După migrarea larvelor de Ostrinia nubilalis spre baza frunzelor de porumb, acestea perforează tulpina plantelor și intră în tulpină, hrănindu-se cu măduva plantelor de porumb. Astfel, plantele de porumb cu larve în interiorul tulpinii nu se mai pot hrăni corespunzător și vor avea pierderi de producție, iar în apropierea recoltatului plantele se pot frânge cu ușurință în cazul unui vânt mai puternic, fiind îngreunată sau imposibilă recoltarea mecanizată a porumbului.

Pentru controlul eficient al larvelor de Ostrinia nubilalis din prima generație este recomandată aplicarea tratamentului insecticid înainte ca acestea să intre în tulpina plantelor de porumb. 

Capturi de Ostrinia nubilalis – aplicația FMC Arc™ farm intelligence

Larvă de Ostrinia nubilalis

➣ De asemenea, se înregistrează zbor intens al adulților de Helicoverpa armigera, din prima generație în zonele Moldova și Muntenia, iarîn celelalte zone curba de zbor a dănătorului Helicoverpa armigera este în scădere în acest moment.

Helicoverpa armigera nu constituie un pericol direct pentru culturile de porumb înainte de formarea știuleților, dar în acest moment este recomandat tratamentul insecticid în vederea reducerii densității populației de Helicoverpa armigera din generația a II-a, și a pagubelor potențiale din cultura de porumb, în special în situațiile în care nu există posibilitatea tehnică (echipamente autopropulsate) de aplicare a insecticidelor pentru controlul generației a II-a a dăunătorului.

Larvă de Helicoverpa armigera – atac la panicul

Capturi de Helicoverpa armigera – aplicația FMC Arc™ farm intelligence

Vă recomandăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră de porumb și să efectuați tratamentele necesare folosind insecticidul CORAGEN® pentru controlul atacului de Ostrinia nubilalis și reducerea populației de Helicoverpa armigera. Ambii dăunători sunt simultan în cultura de porumb, iar produsul CORAGEN® este eficient pentru controlul celor doi dăunători.

• Insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;

• eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;

• rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
• selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;

• datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;

Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence: 

  La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.

  Combaterea primei generații de dăunători determină reducerea pagubelor produse culturii de porumb și diminuarea populației generației a-II-a.

  Aplicarea tratamentului insecticid pentru controlul generației a II-a de Ostrinia nubilalis sau Helicoverpa armigera poate fi mai dificilă datorită taliei plantelor și necesită utilizarea echipamentelor speciale (autopropulsate).

  Descărcați și utilizați aplicația Arc™ farm intelligence.

  Utilizați insecticidul CORAGEN® pentru un control eficient și la momentul optim.

 Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.