Șefii serviciilor fitosanitare din statele membre s-au reunit la Craiova

În perioada 06-08 mai, orașul Craiova, precum și localitățile Segarcea și Cezieni au fost gazdele reuniunii informale a Șefilor serviciilor fitosanitare din statele membre ale Uniunii Europene (COPHs) organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară.

Agenda reuniunii a cuprins subiecte importante pentru sectorul fitosanitar european precum: Anul Internațional al Sănătății Plantelor 2020, raportul celei de-a 14-a reuniuni a Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare care a avut loc la Roma în luna aprilie sau stadiul legislației terțiare pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind Sănătatea Plantelor (UE) nr. 2031/2016 și Regulamentul Controale Oficiale (UE) nr. 625/2017.

Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a avut cuvântul de deschidere al acestei reuniuni prin care a transmis delegațiilor statelor membre că este importantă consolidarea capacității administrative a autorităților naționale competente pentru implementarea celor două Regulamente europene care fac parte din pachetul intitulat „O reglementare mai inteligentă pentru o hrană mai sigură”.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat că anul 2020, Anul Internațional al Sănătății Plantelor, este un an deosebit de important pentru acest sector din perspectiva activităților care vor avea loc pentru creșterea gradului de conștientizare a importanței sănătății plantelor. ”Dacă vom reuși să atingem obiectivele propuse și discutate pe parcursul acestui an vom putea asigura simultan o hrană mai sigură, un mediu mai sănătos și o sănătate umană mai bună”.

Conform programului de lucru, au fost organizate două vizite în teren. Prima deplasare în teren s-a efectuat în localitatea Segarcea, județul Dolj unde li s-a oferit posibilitatea delegațiilor să observe procesul de vinificație din podgoria Domeniul Coroanei și să viziteze vinoteca în care sunt păstrate vinuri foarte vechi chiar din perioada monarhiei.

În localitatea Cezieni din județul Olt, la pepiniera dendrologică și silvică „Elias Bondrea” unde a fost organizată ce-a de-a doua vizită s-au evidențiat programele de monitorizare a organismelor dăunătoare plantelor, precum și procedura de inspecție în vederea emiterii pașaportului fitosanitar la speciile de plante reglementate conform legislației.

Această reuniune a făcut parte din întâlnirile programate să aibă loc pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.