Semănând semințele inovației pentru hrana planetei

Să asiguri hrana necesară pentru întreaga planetă nu este o sarcină pentru cei slabi de inimă.

Până în 2050, se estimează că planeta va avea cu două miliarde de oameni mai mult. Aceștia se vor alătura celor șapte miliarde de azi aflați în căutarea unor fructe și legume mai sănătoase, de calitate mai bună și mai delicioase, cu uleiuri sănătoase și proteine. Și vor dori cantități mai mari.

Într-adevăr, fermierii și toți cei din industria agricolă sunt într-o cursă pentru dublarea producției de alimente, necesară pentru a hrăni nouă miliarde de oameni în următorii 30 de ani, în ciuda unor amenințări precum: boli ale plantelor, dăunători, diminuarea suprafețelor agricole, surse mai puține de aprovizionare cu apă sau schimbările climatice.

Nu este de mirare de ce securitatea alimentară a devenit una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă lumea.

Nu există soluții simple pentru a ne asigura că vom avea suficientă hrană în anii următori. Asta necesită o abordare holistică și soluții și inovații adoptate în cadrul unei rețele coordonate care să includă companii, autorități publice și parteneri din rândul societății civile.

Dar, dispunem de „semințele” unor inovații promițătoare. Avem semințe și în sensul literal. Semințe care au fost tratate pentru a ajuta fermierii și comunitățile rurale din întreaga lume să prevină boli ale plantelor sau atacul unor dăunători.

Tratamentele aplicate plantelor sunt realizate cu produse chimice sau biologice, de obicei insecticide sau fungicide, acestea fiind aplicate semințelor înainte de semănat. Semințele tratate permit fermierilor să protejeze recoltele într-un mod eficient și eficace încă de la stadiul de sămânță, diminuând sau eliminând nevoia unor măsuri de protecție în stadiul de plantulă sau plantă matură .

Aceleași semințe îmbunătățesc culturile, uniformitatea producției și randamentele obținute permițând fermierilor să beneficieze de recolte mai bogate, cu un grad de siguranță mai mare și mai puține riscuri. Chiar dacă, cel mai indicat tratament aplicat depinde de un număr mare de factori, este clar că din ce în ce mai mulți fermieri apelează la semințe tratate.

De exemplu, anul trecut, peste 70% din grâul și porumbul semănat de fermierii europeni a avut la bază semințe tratate, în creștere față de ponderea de doar 10% înregistrată în urmă cu 20 de ani. Rapița, floarea soarelui, ovăzul și alte culturi provin, din ce în ce mai mult, din semințe tratate.

Acest lucru se întâmplă într-o perioadă în care amenințarea produsă de diverși dăunători este la cele mai înalte cote, pe toată suprafața globului. Se estimează deja că dăunătorii și bolile plantelor sunt responsabile de 40% dintre pierderile totale în producția globală agricolă, iar tendința este una de creștere, având în vedere că bolile și dăunătorii care distrug plantele continuă să se răspândească.

Oricum, tratarea semințelor nu vine fără o doză de scepticism din partea publicului, unii afirmând că, astfel, este pusă în pericol viața animalelor din sălbăticie sau a albinelor.

Este nevoie ca noi, cei din domeniul agricol, să îmbunătățim felul în care adresăm percepția publică și lacunele de înțelegere din acest domeniu. Un mit din această categorie este acela că semințele tratate au culori mai puternice ca urmare a unor mutații. Adevărul este că sunt adăugați coloranți prietenoși cu mediul pentru a-i ajuta pe fermieri să știe ce tip de semințe să planteze și când să facă acest lucru. Nu e nimic nenatural în asta. Încercăm doar să facem viața fermierilor mai simplă.

Trebuie să vorbim și despre beneficiile extraordinare rezultate din producția eficientă a alimentelor, cu randamente superioare, valori nutritive mai mari și mai puține amenințări venite din partea dăunătorilor, buruienilor, bolilor sau temperaturilor extreme.

În plus, trebuie să invităm prietenii preocupați de aceste aspecte în conversații și să căutăm să înțelegem mai bine punctele lor de vedere. Fie că vorbim despre protejarea surselor de apă, reducerea amprentei de carbon, sau educarea lumii privind promisiunile tratării semințelor, toți vom avea de beneficiat dacă oferim o platformă deschisă de colaborare și inovare care să scoată în față cele mai bune idei, venite atât din interiorul, cât și din exteriorul industriei noastre.

Companii mari precum Corteva Agriscience au puterea de a-i convinge pe cei mai buni și inteligenți jucători din lanțul valoric, pornind de la furnizori, comercianți și până la consumatorii care achiziționează hrana pentru creșterea căreia aducem și noi o contribuție.

Fiecare trebuie să se implice mai activ în relația cu organismele de reglementare și cu ONG-urile care vor defini viitorul agriculturii și al tehnologiilor de tratare a semințelor, aici, în Europa și pe întregul glob. Nu există opțiunea de a ne sustrage. Oricine din domeniul agricol va fi afectat și toți avem responsabilitatea de a face ceva, de a ne face vocile auzite și de a ne asigura că dispunem de un mediu în care fiecare este respectat și în care diferența de idei este promovată.

Dacă vom face asta, nu mă îndoiesc că vom continua să revoluționăm mâncarea pe care o producem, conținutul de proteine oferit și comunitățile agricole pe care le deservim în toată lumea.

 

Maria Cîrjă

Marketing Manager România & Moldova

Corteva Agriscience™

Agriculture Division of DowDuPont ™